23948sdkhjf

Uppdaterad hållbarhetscertifiering för byggnader lanserad

Sweden Green Building Council (SGBC) publicerar nu en uppdatering av det svenska certifieringssystemet Miljöbyggnad – Miljöbyggnad 4.0.

– Klimatomställningen är vår tids största fråga och hållbarhetsarbetet måste accelerera trots det osäkra ekonomiska läge vi befinner oss i just nu. Vi vet att fastighetsbranschen står för en betydande del av de negativa klimatutsläppen i Sverige. System som Miljöbyggnad är viktiga verktyg då byggaktörerna genom opartiska granskningar visar att man faktiskt uppfyller våra gemensamma miljökrav, säger Lotta Werner Flyborg, vd SGBC.

Syftet med utvecklingen har bland annat varit att arbeta in delar av EU-taxonomin samt uppdatera indikatorer mot andra nya standarder, lagkrav och behov.

– Miljöbyggnad kommer fortsatt ha ett tydligt fokus på uppföljning och verifiering av faktiskt utfall. Det är ett robust styrmedel och komplement till en byggherres miljö- och hållbarhetsambitioner och kravställande under projektering och produktion. Största skillnaden är att vi antagit ett något mer holistiskt synsätt och nu tar hänsyn till bland annat återbruk, cirkularitet och ekosystemtjänster. Vidare har vi lagt större fokus på klimatnytta och klimatrisker”, säger Carolina Larsson, chef Miljöbyggnad och Miljöbyggnad iDrift, SGBC.

Miljöbyggnad ägs och utvecklas av SGBC, som även genomför certifieringarna. Idag är över 2300 byggnader certifierade eller preliminärt certifierade i systemet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Antalet solcellsanläggningar ökar med 50 procent
Bygghandel  får ny huvudägare
Cementa byter namn
Veidekke bygger för 1,5 miljarder åt Volvo
Fiskarhedenvillan: Snart nyttjar vi bilbatteriet för husenergin
Byggare i konkurs - "Troligt att entreprenader kan övertas"
Andra Nordiska Medier
Entreprenad
NTT Woodnet
Transportnet

Sänd till en kollega

0.11