23948sdkhjf

Storslam för Byggelement när Enköping bygger 160 hyresrätter

Effektiv och flexibel logistik i kombination med kompletta stommar av Eco-Prefab som minskar utsläppet av koldioxid med 300 ton. Därför ska Byggelement leverera samtliga prefabricerade element till Peab,  som bygger tre hyreshus.

– Det är en av våra större affärer, och det känns väldigt bra att kunna bidra med hållbart och klimatförbättrat material, säger Karl Liljendahl, projektledare på Byggelement.

Byggelement startades av Peabkoncernen 2003 och är en av Sveriges ledande leverantörer av kompletta stomsystem i betong och prefabricerade betongelement. Bolaget producerar och levererar projektanpassade stommar och element direkt till byggarbetsplatsen, färdiga för montage.

Karl Liljendahl projektledare Byggelement.

– Det är en av våra större affärer, och det känns väldigt bra att kunna bidra med hållbart och klimatförbättrat material, säger Karl Liljendahl, projektledare på Byggelement.

Arbetet på platsen är i full gång och planen är att Byggelements leveranser ska pågå fram till sommaren. Det gäller allt som ingår i stommen – ytterväggar, innerväggar, plattbärlag och balkonger. De tre huskropparna, fem och sex våningar höga, byggs enligt Peabs koncept NärBo med fokus på en tidlös grundarkitektur, höga miljökrav och rimliga priser.

Här byggs den modell i konceptet som heter NärBo – Lamell. Husen har fem lägenheter kring ett trapphus, så kallade femspännare, och utbudet omfattar allt från enrummare till fyra rum och kök. Det innebär bostadsytor på mellan 27 och 94 kvadratmeter.

Byggelements ska garantera ett effektivt arbetsflöde som ökar säkerheten och gör att tidsplaner kan hållas. Inflyttning i husen i Korsängen är planerad till december 2023 och mars 2024. Logistiklösningen går ut på leverans av upp till fem lastbärare, vid samtliga tillfällen som en lastbil lossar vid byggarbetsplatsen. Varje lastbärare kan härbärgera fyra till sex element, vilket ger ett lager att arbeta med. Det betyder ökad flexibilitet i montaget och betydligt mindre oro vad gäller väder eller andra eventuella förseningar. Traditionellt lastas annars elementen av direkt vid leverans och behöver då monteras direkt.

– Det här gör att montage kan ske vartefter och i lämpligt tempo utan låsning till bilarnas lossningstider, säger Karl Liljendahl.

Karl Pallin, projektchef på Peab, intygar att logistiklösningen är en stor fördel för Peabs personal på plats.

– Vi är väldigt nöjda med möjligheten att kunna kontrollera leveransen dagen före monteringen, säger han. Vi slipper minutstyra arbetet, stressen minskar och säkerheten på arbetsplatsen ökar.

För Karl Pallin är även reduceringen av utsläppen av koldioxid viktigt.

– Det känns väldigt bra att vi använder ECO-Prefab som visar att vi på allvar jobbar med klimatfrågan.

Karl Liljendahl, är projektledare på Byggelement.

Beställare är Genova Property Group.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063