23948sdkhjf

Renar avloppsvatten - sparar en miljon liter färskt

Perstorp ska spara mängder med färskvatten per år vid anläggningen i Stenungsund genom  att använda ny teknik. Avloppsvatten från grannen kommunala reningsverket kan renas och därmed bli kylvatten för produktionen i Stenungsund.

Fullt utbyggt sparar detta 1,1 miljoner liter färskvatten per år och förväntas tas i drift under 2023.

Projektet gör det möjligt för Perstorp att säkra den framtida vattenförsörjningen till anläggningen i Stenungsund. Det är också in linje med företagets långsiktiga hållbarhetsambition och mål.

– Detta är en viktig teknologi att utveckla för Perstorp, säger Anna Berggren, Vice President Sustainability.

– Vi planerar att implementera den på fler platser runt om i världen i framtiden i vår strävan att minska sötvattenförbrukningen. Sötvattenbrist är redan ett faktum runt om i världen. Den kemiska industrin har ett ansvar för att minska sin användning och hitta nya lösningar som också kan stödja samhället i stort.

Stenungsundsprojektet kommer att göra det möjligt att ytterligare rena avloppsvatten från det vattenreningsverk som drivs av kommunen och återanvända vid Perstorp Oxos produktionsanläggning.

Project Air är ett initiativ för en klimatneutral kemiindustri där Perstorp Group och deras partners Fortum och Uniper kommer att producera hållbar metanol för kemisk tillverkning med hjälp av cirkulära produktionsmetoder och minska koldioxidutsläppen med cirka 500 000 ton per år. Detta motsvarar de årliga utsläppen från cirka 340 000 nya bilar som drivs med fossila bränslen. Storskalig produktion av hållbar metanol är planerad till 2026.

Gauthier Hanquet, Site chef och vd för Perstorp Oxo AB tillägger:

– Att återanvända avloppsvatten som kylvatten är ett bra exempel på hur Perstorp använder sin tekniska expertis och resurser för att överföra sin hållbarhetsvision till konkreta investeringar.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079