23948sdkhjf

SCA förvärvar vindkraftspark

SCA förvärvar bolagets första vindkraftpark genom ett köp av 36 turbiner i Piteå kommun. Affären konkretiserar målet om att bli en av landets ledande aktörer inom fossilfri el från vindkraft.

– Det är ett viktigt första steg för SCA och vi undersöker nu möjligheterna att på sikt uppgradera parken så att varje turbin flerfaldigar sin effekt på den mark som redan är i bruk, säger Ulf Larsson, SCAs vd och koncernchef.

Den aktuella parken togs i drift 2014 och förvärvas genom köp av 100 procent av aktierna i Skogberget Vind AB av Enercon för cirka 800 miljoner kronor.

Parken är belägen i Markbygden i Piteå kommun, som av Energimyndigheten utpekats som riksintresse för vindbruk och består av sammantaget 36 turbiner med en total installerad effekt på omkring 85 MW. Den årliga elproduktionen från parken beräknas till nära 200 GWh.

Av de 36 vindkraftverken står 15 på SCAs mark. För övriga 21 vindkraftverk finns det avtal ingångna med ett tiotal markägare som är giltiga fram till och med år 2062.

– Vindparken har stor potential till ökad elproduktion genom uppgradering, så kallad re-powering. Genom re-powering kan produktionskapaciteten ökas genom att befintliga turbiner ersätts av nya med flerfaldigt större effekt per turbin, säger SCAs vd och koncernchef Ulf Larsson.

Läs mer om: SCA
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Annie Lööf satsar på grönt stål
Ramirent köper företag
Han blir ny vd för Castellum
Byggleverantörens vd lämnar bolaget
Får 625 miljoner i ersättning från staten
BRF-kapning allt vanligare - Ekobrott drabbar 12 procent
Andra Nordiska Medier
Entreprenad
NTT Woodnet
Transportnet

Sänd till en kollega

0.118