23948sdkhjf

”Den här krisen har kommit snabbare än tidigare kriser”

Företagen inom bygg- och anläggning väntar sig tunna orderböcker och pessimismen uppges vara större än på länge.

Bransch- och arbetsgivarorganisationen Byggföretagen har frågat sina medlemsföretag vad de väntar sig av året som kommer och enligt svaren – som publiceras i den nya Byggbarometern, är pessimismen stor.

Enligt ett pressmeddelande visar undersökningen att företagen tror det blir tunnare orderböcker under 2023 års första månader: 50 procent tror att orderingången blir sämre under våren än vad den var under andra halvåret 2022, 35 procent tror att orderingången blir ungefär den samma och nio procent tror på en ökning.

– Det ser bistert ut i bygg- och anläggningsbranschen, säger Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef, Byggföretagen, i pressmeddelandet.

När samma fråga ställdes i augusti 2020 trodde 27 procent av företagarna att hösten 2020 skulle bli sämre än första halvåret samma år.

Byggföretagen konstaterar att årets pessimism alltså är större än under Corona-krisen.

– Den här krisen har kommit snabbare än tidigare kriser, säger Mats Åkerlind.

Byggföretagen noterar också att nio av tio företagare inom bygg- och anläggning anser att återhållsamma lönekrav är viktigt eller mycket viktigt inför avtalsrörelsen.

– Det kommer att krävas en ansvarsfull avtalsrörelse för att trygga sysselsättningen i bygg- och anläggningsbranschen, säger Mats Åkerlind.

520 företag besvarade Byggbarometern som genomfördes under perioden 22 november – 6 december.

Kommentera en artikel

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.236