23948sdkhjf

Kritik: Dansk skola byggd av tusenåriga träd

Prisbelönt byggande i danska Hørring var inte så hållbart som man trodde.

När Hjørring kommun valde att bygga en ny skola i Vrå var det viktigt för kommunfullmäktige att den blev hållbar.

Vrå Barn- och Kulturhus har även vunnit titeln Årets skolbyggnad 2022 i Danmark, men nu visar det sig att den prisbelönta byggnaden inte alls är så hållbar som kommunen trodde.

Det skriver DR på dr.dk.

Skolan är byggd av kanadensisk ceder av sorten Western Red Cedar och kommer från tempererade regnskogar längs Stillahavskusten. Här fälls träd av den jättelika tujaarten för att erhålla Western Red Cedar. Träden är upp till 1 000 år gamla och 70 meter höga.

Avskogningen är så omfattande att det, enligt forskare, nu bara finns omkring en till tre procent kvar av just den här typen av skog.

– Hade vi vetat det hade vi valt ett annat träd, säger nämndordförande Gry Bruun Nielsen (R) från Hjørring kommun till dr.dk.

Nordjyske har pratat med chefen för skoldistriktet i Vrå, Michael Slot Pihl. Han har inte varit inblandad i själva valet av trädet, men tycker ändå att det är "en sorglig historia".

– Jag är upprörd över det här eftersom vi vill vara gröna i skolan. Med skolan har vi fått en byggnad som bara använder en tiondel av den energi som går åt till att värma upp en annan skola med samma antal kvadratmeter som jag har (ansvar för, red.). Så det är en megamiljövänlig konstruktion, och därför är det synd om det nu finns något att anmärka på, säger Michael Slot Pihl.

Används även i Aalborg

Hjørring kommun är inte ensam om att bidra till avverkningen av regnskogen i Kanada.

Kanadensisk ceder har under många år varit en mycket populär träsort hos danska arkitekter, och används därför även på fasaden på Vestre Fjordpark i Aalborg.

Dessutom har den använts på så fina adresser som danska statsministerns trädgårdspaviljong i Marienborg, transportministeriets mötescenter i Köpenhamn, Grönlandshuset i Århus och Eccos konferenscenter i Tønder.

Certifierat trä

Cederträet som importeras till Danmark har fått PEFCs miljömärkning, vilket ska vara en garanti för att virket kommer från ett hållbart skogsbruk. Naturvårdsverket rekommenderar även PEFC-märkt trä för offentliga byggnader.

Men certifieringen håller inte, lyder kritiken från miljöorganisationen Verdens Skove.

– Problemet är att PEFC-systemet vanligtvis erkänner vissa certifieringsstandarder som redan finns i de länder som de får virke från. I exakt det här fallet erkänner nog PEFC igen den lägsta skogsstandarden som finns på planeten, säger Jens Holm Kanstrup, som är teknisk rådgivare på Verdens Skove specialiserad på skogsförvaltning och certifiering, till DR.

Regeringen i den kanadensiska provinsen British Columbia har nyligen stoppat avverkningen av Western Red Cedar, från den forntida tempererade regnskogen på den nordamerikanska kontinenten.

– Det är ett bevis på att certifieringen har blundat för något som helt klart inte var hållbart, säger Jens Holm Kanstrup.

See KPIs and other articles about:
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Hon blir ny hållbarhetschef för NCC
Årets byggkvinna 2023: Tre förebilder i rampljuset
Veckans konkurser - vecka 13
Nytt samarbete ska göra betong av havre
Årets Nollfelsaktör bland husbyggare utsedd
NCC renoverar miljonprogram i Uddevalla
Andra Nordiska Medier
Entreprenad
NTT Woodnet
Transportnet

Sänd till en kollega

0.111