23948sdkhjf

Dansk arkitektbyrå till Sverige – ska bygga trähus i Borlänge

Danska Biosis expanderar till Sverige. Första kontraktet ett 5 500 kvadratmeter stort bostads- och affärshus i Borlänge tillsammans med Byggpartner. 

Fyra år efter uppstarten kan den danska arkitektbyrån Biosis lägga till arbete med arkitektur och stadsutveckling i Norden, Nordatlanten och Arktis på sitt CV.

Företaget har sitt huvudkontor i Köpenhamn, men har precis öppnat ett kontor i Stockholm, varifrån planen är att växa inom hållbar arkitektur, stadsutveckling och landskap.

– Vi ser stor potential i Sverige med att leda den hållbara agendan, säger Morten Vedelsbøl, grundare av Biosis:

– Tillgång till naturliga och förnybara resurser så som trä i kombination med flera former av förnybar energi, ger många möjligheter att ta nödvändiga steg mot innovativa, hållbara bostadssamhällen, stadsutrymmen och byggnader.

Vinnande CLT-bygge i universitetsstaden

Och i Sverige har Biosis nu vunnit en prestigefylld tävling. I högskolestaden Borlänge nordväst om Stockholm har arkitektbyrån utsetts till vinnare av ett 5 500 kvadratmeter stort bostads- och affärshus i samarbete med byggföretaget Byggpartner. Det blir parternas första projekt tillsammans.

Det vinnande projektet i Borlänge bottnar i ambitioner om en hög hållbar och arkitektonisk nivå och byggnaden ska byggas i CLT med en stor andel återvunnet material och byggnadsdelar.

Biosis

Biosis grundades 2018 i Köpenhamn av Morten Vedelsbøl och Mikkel Thams Olsen med målet att bli ledande inom klimatdriven design av arkitektur, landskap, planering och strategisk rådgivning.

Arkitektbyrån har projekt i Sverige, Norge, Danmark, Grönland och Island.

Den nyetablerade filialen i Sverige, Biosis AB, är en del av Biosis Group som har kontor i Köpenhamn, Stockholm och Nuuk.

Källa: Biosis

Byggnadens arkitektoniska koncept skapades utifrån sociala hållbarhetsparametrar samt närheten till naturen och landskapet i Vattenparken, stadens centrala park.

– De tre byggnadskropparna dras tillbaka på mitten, så att sociala mötesplatser och skyddade mikroklimat skapas för de boende och parkens brukare. Naturen i sig – i form av trädgårdar, träd och spaljéer – upptar byggnadens sociala uterum som ett rumsligt filter mellan privata och offentliga zoner, förklarar Mikkel Thams Olsen, grundare av Biosis om det svenska projektet.

Borlänge kommun ska nu - i samarbete med det vinnande bidraget - ta fram detaljplanen för området. Det förväntas att bygget kan påbörjas i början av 2024.

See KPIs and other articles about:
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Hon blir ny hållbarhetschef för NCC
Årets byggkvinna 2023: Tre förebilder i rampljuset
Veckans konkurser - vecka 13
Nytt samarbete ska göra betong av havre
Årets Nollfelsaktör bland husbyggare utsedd
NCC renoverar miljonprogram i Uddevalla
Andra Nordiska Medier
Entreprenad
NTT Woodnet
Transportnet

Sänd till en kollega

0.109