23948sdkhjf

Dansk arkitektbyrå till Sverige – ska bygga trähus i Borlänge

Danska Biosis expanderar till Sverige. Första kontraktet ett 5 500 kvadratmeter stort bostads- och affärshus i Borlänge tillsammans med Byggpartner. 

Fyra år efter uppstarten kan den danska arkitektbyrån Biosis lägga till arbete med arkitektur och stadsutveckling i Norden, Nordatlanten och Arktis på sitt CV.

Företaget har sitt huvudkontor i Köpenhamn, men har precis öppnat ett kontor i Stockholm, varifrån planen är att växa inom hållbar arkitektur, stadsutveckling och landskap.

– Vi ser stor potential i Sverige med att leda den hållbara agendan, säger Morten Vedelsbøl, grundare av Biosis:

– Tillgång till naturliga och förnybara resurser så som trä i kombination med flera former av förnybar energi, ger många möjligheter att ta nödvändiga steg mot innovativa, hållbara bostadssamhällen, stadsutrymmen och byggnader.

Vinnande CLT-bygge i universitetsstaden

Och i Sverige har Biosis nu vunnit en prestigefylld tävling. I högskolestaden Borlänge nordväst om Stockholm har arkitektbyrån utsetts till vinnare av ett 5 500 kvadratmeter stort bostads- och affärshus i samarbete med byggföretaget Byggpartner. Det blir parternas första projekt tillsammans.

Det vinnande projektet i Borlänge bottnar i ambitioner om en hög hållbar och arkitektonisk nivå och byggnaden ska byggas i CLT med en stor andel återvunnet material och byggnadsdelar.

Biosis

Biosis grundades 2018 i Köpenhamn av Morten Vedelsbøl och Mikkel Thams Olsen med målet att bli ledande inom klimatdriven design av arkitektur, landskap, planering och strategisk rådgivning.

Arkitektbyrån har projekt i Sverige, Norge, Danmark, Grönland och Island.

Den nyetablerade filialen i Sverige, Biosis AB, är en del av Biosis Group som har kontor i Köpenhamn, Stockholm och Nuuk.

Källa: Biosis

Byggnadens arkitektoniska koncept skapades utifrån sociala hållbarhetsparametrar samt närheten till naturen och landskapet i Vattenparken, stadens centrala park.

– De tre byggnadskropparna dras tillbaka på mitten, så att sociala mötesplatser och skyddade mikroklimat skapas för de boende och parkens brukare. Naturen i sig – i form av trädgårdar, träd och spaljéer – upptar byggnadens sociala uterum som ett rumsligt filter mellan privata och offentliga zoner, förklarar Mikkel Thams Olsen, grundare av Biosis om det svenska projektet.

Borlänge kommun ska nu - i samarbete med det vinnande bidraget - ta fram detaljplanen för området. Det förväntas att bygget kan påbörjas i början av 2024.

See KPIs and other articles about:
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078