23948sdkhjf

Trafikverket avbryter omtvistad upphandling

Trafikverket avbryter en Västlänkenupphandling uppgående till cirka en miljard kronor. Detta efter att samtliga tre anbudande bolag överklagat upphandlingen. Nu måste myndigheten göra om från start.

Trafikverket upphandlade slut­arbetet med Västlänken under förra året, som till exempel dragning av el, telekommunikation och anläggandet av själva spåret i och utanför den sex kilometer långa tågtunneln som tar form under göteborgarnas fötter.

Upphandlingen gick dock inte som planerat. Tilldelningen av kontraktet, värderat till  runt en miljard kronor, överklagades av alla tre anbudsgivarna.

Upphandlingen, som kallas BEST,  togs upp i förvaltningsrätten i två omgångar och några dagar före jul var tvisten ännu inte avgjord. Men nu väljer  Trafikverket att avbryta upphandlingen,  för att börja om på nytt. Något tidningen Byggindustrin skrivit om.

- Det är tråkigt att det blev så här, samtliga anbudsgivare har överklagat och det tar tid. Samtidigt så har man full rätt att överpröva en upphandling, säger Lillian Brunbäck, biträdande projektchef för Västlänken på Trafikverket till Göteborgsposten.

Lillian Brunbäck uppger tre huvudskäl till att de nu avbryter. Det första är att de har gått igenom den senaste överprövningen, som OHLA skickat in gällande Infra­nords bud, och håller med om en del av kritiken. Trafikverkets andra skäl är att en ytterligare överprövning skulle kunna ta flera månader till, vilket kan äventyra deras tidsplan. Det tredje skälet till att Trafikverket nu sätter stopp är att de vill att upphandlingen ska göras med en bra konkurrenssituation, med flera anbud.

–  Det finns en rad olika saker som de anför i sin överprövning. Vissa saker håller vi med om och andra saker ser vi att det nog finns saker som är graverande för anbudet, säger hon.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Antalet solcellsanläggningar ökar med 50 procent
Bygghandel  får ny huvudägare
Cementa byter namn
Veidekke bygger för 1,5 miljarder åt Volvo
Fiskarhedenvillan: Snart nyttjar vi bilbatteriet för husenergin
Byggare i konkurs - "Troligt att entreprenader kan övertas"
Andra Nordiska Medier
Entreprenad
NTT Woodnet
Transportnet

Sänd till en kollega

0.109