23948sdkhjf

Byggföretagen och Byggnads till möte om A-krimcenter

Företrädare för A-krimcentren, byggföretag och nio myndigheter möts den 26 januari. 

Den 26 januari deltar Byggföretagen och Svenska byggnadsarbetareförbundet tillsammans med nio berörda myndigheter i ett möte som gäller de sju nybildade A-krimcentren i Sverige. Initiativet till mötet har tagits av Byggföretagen, Byggnads och nio berörda myndigheter.

A-krimcentren riktar in sig på arbetslivskriminalitet, som bland annat människoexploatering och brott mot arbetsmiljö- och skatteregler. Beslutet om att inrätta centren togs av regeringen under våren 2022.

–Byggföretagen är positiva till initiativet med fysiska A-krimcenter, där myndigheterna kan samordna sitt arbete för sund konkurrens och mot arbetslivskriminalitet. Vi har också förhoppning om att detta nya grepp stärker samverkan och samarbetet med arbetsmarknadens parter. Men de evighetslånga utredningarna kring sekretesslagstiftningen måste parallellt med detta lösas. I annat fall kommer myndigheter sitta under ett och samma tak, men ändå inte kunna dela information med varandra. Myndigheterna måste vässa sitt arbete med kontroll av lagar och regler, men också tillgängliggöra uppgifter som stärker egenkontroll och uppföljning av branschens aktörer, säger Claes Thunblad, ansvarig för sund konkurrens på Byggföretagen i en kommentar.

I dagsläget är ett regionalt A-krimcenter på plats i Göteborg och ytterligare ett i Umeå. Under 2023 ska de återstående fem centren öppnas i Uppsala, Stockholm, Örebro, Linköping och Malmö.

–Alla aktörer i och kring bygg- och anläggningssektorn måste både klara av att stänga dörren för oseriösa aktörer och styra affärerna mot de schyssta byggföretagen. Det är ett beställaransvar som måste tas i samband med privata och offentliga upphandlingar och i myndigheternas uppgift att säkra upp att gällande lagar och regler följs, fortsätter Claes Thunblad i pressmeddelandet om vilka åtgärder som Byggföretagen efterlyser.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078