23948sdkhjf

Ny satsning lyfter energieffektiv renovering

Byggföretagen, Installatörsföretagen och Energieffektiviseringsföretagen har gått samman för att öka kunskapen om energieffektiv renovering.

Nu presenteras en ny kunskapsbank med information, teknik och goda exempel samlade på ett ställe för byggare, installatörer, konsulter och entreprenörer. 

Materialet är tänkt att göra det lätt att genomföra energieffektiviseringar och kommer att vara tillgängligt kostnadsfritt för alla.

Tillsammans med kunskapsbanken lanserar företagen en webbinarieserie som kommer att ge ytterligare tips och råd om energieffektivisering. Genom detta initiativ hoppas företagen att fler lönsamma åtgärder kommer att genomföras.

– Att energieffektivisera våra befintliga byggnader är nödvändigt om vi ska nå branschens högt uppsatta klimatambitioner. Genom kloka insatser är det möjligt att minska sektorns användning med en tredjedel eller motsvarande 10 procent av Sveriges totala energibehov, säger Åsa Lindell, nationell projektledare klimatomställning Byggföretagen.

Enligt beräkningar kan samhället spara över 800 miljarder kronor till år 2045 om alla lönsamma åtgärder genomförs. Inom bostäder och lokaler finns det potential för att effektivisera över 50 TWh, vilket motsvarar 10 procent av landets energianvändning.

Energieffektivisering är inte bara bra för ekonomin, utan även för miljön. Det sänker elpriserna och bidrar till en bättre inomhusmiljö och ett tryggare Sverige. Dessutom är det en stor affärsmöjlighet för företag inom både byggnation och installation.

– Energieffektivisering och renovering är också en potentiellt stor marknad för både byggföretag och installatörer, så ökad kunskap och erfarenhetsutbyte skapar både klimat- och affärsnytta, säger Åsa Lindell.

Trots att det finns många lönsamma åtgärder att ta till är det bara cirka 30 procent av dem som genomförs i dag. Med den nya kunskapsbanken och webbinarieserien hoppas Byggföretagen, Installatörsföretagen och Energieffektiviseringsföretagen att fler företag och privatpersoner ska ta tillfället i akt och genomföra energieffektiviseringar.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078