23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Energieffektivare industrier ställer höga krav på byggbranschen

Klimatmålen som ska nås till år 2030 och år 2050 ställer stora krav på energieffektivisering av industrin. Det innebär att det inte bara är själva tillverkningen som måste blir effektivare, även att se över exempelvis ventilation och uppvärmning av lokaler är viktigt.

Industrier kan bli effektivare genom att se över bland annat industrifläktar, armaturer och uppvärmning. Det går det att spara upp till 30 % av energiförbrukningen genom att välja moderna lösningar som är producerade för svenskt klimat när det är som tuffast. Samtidigt som fler industrier börjar etablera sig i norra Sverige möts bland annat byggbranschen av nya utmaningar.

Möjliga energibesparingar för industrier

Det ställs allt högre krav på miljömärkning och energieffektivisering av produkter inom industribranschen. Kraven kommer både från Regeringen, från EU och från konsumenter. Politisk styrning inkluderar att genom olika styrmedel förmå industrier att bli alltmer energieffektiva. För att klara kraven kommer industrin behöva se över hela produktionen och även lokalernas effektivitet ur energisynpunkt.

För industrier kan det därmed vara lönsamt att se över ventilationssystemet och byta ut mot mer energieffektiva lösningar. Framför allt stora industrifläktar förbrukar stora mängder el. Det gäller även ventilationssystem i kommersiella fastigheter och bostadsfastigheter som byggs i norra Sverige. Ett sådant exempel är Kirunas nya stadshus som byggts med fokus på klimat och hållbarhet i arktiskt klimat.

Svenskt klimat bidrar till utmaningar

Stora industrier har helt andra utmaningar när det kommer till energibesparingar. Framför allt då det krävs stora investeringar för att ställa om produktionen. Byggindustrin möter även ökade krav från beställare där allt större krav ställs på framför allt att bygga energieffektivare.

Framför allt ökar intresset för att förlägga industrier i norra Sverige. Det märks med Northvolts storsatsning i Skellefteå, men även exempelvis H2 Green Steel som ska börja producera miljövänligt stål i Boden. Här möter byggindustrin utmaningar när det kommer till att bygga med elbesparande lösningar.

Genom att installera effektiva industrifläktar går det att sänka energiförbrukningen och även koldioxidutsläppen. Järn-och stålindustrin men även pappers-och massaindustrin har mycket att hämta om det går att förbättra själva verkningsgraden i fläktsystemet. Det finns stora besparingar i att arbeta aktivt med dimensionering av fläktar.

Nybyggnation med utmaningar i Sverige

Nybyggnation, framför allt vid byggnation industrilokaler i svenskt klimat ställer höga krav på energieffektivitet. I sin tur blir det höga krav på att värme-och fläktsystem inom industrin kan klara det omväxlande klimatet. Kalla vintrar och varma, fuktiga somrar är en utmaning att möta för industrier som etablerar sig i norra Sverige.

Utmaningen för VVS-industrin blir att klara av att möta efterfrågan på system som klarar kombinationen av låg energiförbrukning, smart producerat och med rätt märkningar. För att klara klimatmålen och samtidigt ha en hållbar produktion behöver det finnas fokus på energieffektiva system.

Sänd till en kollega

0.069