23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Allt fler väljer häckväxter

I tider då många personer efterfrågar växter som är både funktionella och utgör en naturlig del av ekosystemet så har häckväxter återigen kommit att uppmärksammats. Vi har tagit en närmare titt på vad de är och vad de kan innebära för utemiljön.

Häckväxter är en typ av växt som traditionellt används för att skapa en häck. Detta utgör i sin tur en naturlig avgränsning och utgör både insynsskydd och skapar en trevlig atmosfär.

En ofta bortglömt men spännande anledning till att dessa växter blivit väldigt populära är att de inte omfattas av de regleringar som gäller vid upprättandet av staket. I vår samtid har de därför blivit ett praktiskt sätt att skapa ett sorts naturligt staket när det annars inte vore tillåtet och som inte i samma utsträckning begränsas av gällande regler och detaljplan.

Som modern klassiker ser man därför både bokhäck och lagerhäck som vanliga inslag i båda offentliga miljöer och privatpersoners trädgårdar. Men utöver insynsskydd och avskärmning, vilka fördelar har egentligen häckväxter?

Skapar en levande utemiljö

På senare tid har häckväxterna särskilt uppmärksammats för att de skapar en naturlig miljö som främjar såväl insekter som fåglar och djur. Att skapa en fågelvänlig häck har därför kommit att bli ett enkelt sätt att skapa mer liv i sin trädgård. Men det finns även mer dolda och mindre uppenbara fördelar med dessa på många sätt unika växter.

Något som är speciellt för just häckväxterna är att de snabbt blir en del av naturens kretslopp. När de blommar lockar de till sig djur, och när höstsäsongen träder in så skapar löven bra förutsättningar för den naturliga förmultningen som i sin tur bidrar till näring för jorden. Många som väljer dessa växter har därför kommit att erfara hur de bidrar till en mer lättskött och frodig trädgård.

Viktigt att välja rätt

Men viktigt att poängtera är att olika häckväxter har sina egna individuella egenskaper. Därför är det särskilt viktigt att välja en häckväxt som faktiskt lever upp till ens egna förväntningar och önskemål. Har du som ambition att locka särskilda djur så bör du helt enkelt fokusera på att välja de häckväxter som uppskattat av just dessa djur.

Det finns även en möjlighet att välja häckväxter som producerar bär. Men är ätlighet en viktig faktor så blir det extra viktigt att särskilja potentiellt giftiga häckväxter från övriga. Hur som helst blir de en spännande introduktion till både en mer levande trädgårdsplanering som en unik insikt i naturens kretslopp.

Sänd till en kollega

0.016