23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Guide: Har du koll på din vilopuls?

Du har säkert hört ordet ‘vilopuls’ många gånger - och förmodligen i samband med idrott och hälsa. Men vet du hur du mäter din vilopuls – eller vad den kan säga dig? Om inte ska du läsa vidare här. Förutom att hålla dig vid liv avslöjar vilopulsen även din form och kan fungera som en varningslampa som kan göra dig medveten om din hälsa.

Vad är vilopulsen?

När ditt hjärta drar ihop sig skickas en våg av blod genom blodkärlen, vilket får dem att vidgas kortvarigt. Det är precis vad du kan känna som pulsen.

Pulsen mäts i antal slag per minut, och därför blir pulsen ett uttryck för hur snabbt hjärtat slår. Så om ditt hjärta slår 65 gånger i minuten blir din puls 65. Din vilopuls är då ett uttryck för hur snabbt ditt hjärta slår i minuten när du vilar. Vilopulsen är en bra indikator på hur friskt ditt hjärta är och hur bra form du är i.

Så här mäter du din puls

 Du kan mäta din vilopuls ganska enkelt med ditt lång- och pekfinger - samt ett stoppur.  Placera de två fingrarna på antingen halsen eller handleden. Här är det lätt att känna pulsen eftersom blodkärlet är nära ytan. Räkna antalet slag under en halv minut och multiplicera det med 2.

Vilopulsen mäts bäst på morgonen, precis när du har vaknat och fortfarande ligger i sängen. Men om du inte kan vänta till imorgon bitti så är det viktigt att du sitter helt stilla i 10-15 minuter innan du börjar mäta din vilopuls.

När har du en normal vilopuls? 

I genomsnitt ligger vilopulsen för kvinnor på 70 till 90 slag per minut, medan män vid 60 till 80 slag per minut. Men vilopulsen kan variera beroende på ålder och hälsa – och du är inte onormal om din vilopuls är mellan 40 och 100. Men det är alltid en bra idé att hålla koll på om din vilopuls plötsligt börjar stiga.

Huvudregeln är: Ju lägre vilopuls du har, desto bättre form är du i. När du tränar och idrottar blir hjärtat bättre på att skicka in mer blod i kroppen för varje hjärtslag som går. Ett hjärta som är i bra form slår alltså inte lika många gånger som ett hjärta som är i dåligt skick. En professionell idrottare kan därför ha en vilopuls så låg som 30-40.

Hur kan jag förbättra min vilopuls? 

 Motion är utan tvekan det bästa verktyget för att sänka din vilopuls. Så om du börjar att investera i att komma i form, så kommer du med största sannolikhet att upptäcka att din vilopuls minskar med tiden. Mät din vilopuls innan du börjar ett träningspass och håll koll på vilken effekt träningen har.

Sänd till en kollega

0.079