23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Arkitekterna ville ha ett nedtonat skärmtegel

rkitekterna fick i uppdrag att behålla inslaget av tegel i staden och valde till slut vårt moderna skärmtegel URBAN Christianshavn. För att bryta upp volymen i fasaden har arkitekterna experimenterat med olika läktavstånd.

Rödaktigt nedtonat skärmtegel med horisontell karaktär
I centrala Stjørdal i Norge har en del byggnader från 60- och 70-talen ett stort inslag av tegel. Det har kommunerna velat behålla och tagit med i sin estetiska vägledning för centrumområdet. Arkitekterna fick därför i uppdrag av byggherren att hitta ett tegelmaterial för Orkesterplassen som skilde sig från en traditionell tegelstensfasad. De valde till slut vårt moderna skärmtegel URBAN.

- Skärmtegel från Wienerberger var ett bra val som både gav den önskade materialkvaliteten och ett fasadsystem som är väl anpassat för byggnation och drift. Byggnaden har en horisontell karaktär och man valde U-profiler för att det ger störst skuggeffekt och framhäver horisontaliteten, berättar Marianne Lommerud, associerad partner hos Nordic Office of Architecture, och tillägger:

- Byggnaden ligger strax intill Kimen Kulturhus, som är en markant volym med svarta stålfasader. Vi valde ett rött skärmtegel både för att balansera mot bebyggelsen i grannskapet, men också för att rött tegel ofta används lokalt. Vi ville inte att den röda färgen skulle vara för stark och därför valde vi skärmteglet URBAN Christianshavn. Färgspelet i teglet ger variation och ett nedtonat helhetsintryck.

Per Ivar Ødegaard, produktchef hos Wienerberger, berättar om URBAN Christianshavn med U-profil:

-  URBAN Christianshavn med U-profil och rödaktiga färgtoner är skärmteglet vi säljer mest av. U-profilen har en robust och grov profil som ger väggen kraftig struktur och ett spännande uttryck genom ett naturligt spel från sol och skugga. Den klassiskt tegelröda färgen präglar i hög grad stadsbildens ursprungliga arkitektur, och vi ser nu allt oftare att de rödaktiga tonerna återvänder på nya byggnader. Det är en klassisk trend som väcker nostalgi och utstrålar värme. 

Ødegaard fortsätter: 

- Skärmteglet URBAN är ett innovativt byggnadsmaterial som kombinerar estetik och funktionalitet. Målet är att erbjuda slanka, ventilerade fasadlösningar som snabbt kan monteras, men som också har lång hållbarhet och fördelaktig ekonomi för den som äger och driver byggnadsprojektet.

Skärmtegel ger möjlighet att arbeta med olika läktavstånd
På Orkesterplassens fasader har arkitekterna arbetat med olika läktavstånd för att bryta upp volymen. 

- Ända från ett tidigt stadium av projektet har det funnits en önskan att bryta upp volymerna med horisontella balkongräcken av samma material som fasaden och med en nedtrappning av volymen som ger fina takterrasser. Vi ville också ha diskreta fönsterband för att knyta samman fönstren i fasadytan. Det löste vi genom att använda samma tegel, men med ett tätare läktavstånd. Det ger ett annat skuggspel och den anstrykning som vi var ute efter, berättar Lommerud.

Arkitekterna har också kombinerat URBAN Christianshavn med grått skivmaterial:

- På bottenvåningen valdes ett grått skivmaterial för att skapa kontrast mellan utåtriktat företagande och boende. Där finns andra utåtriktade funktioner som i högre grad förknippas med stadslivet genom andra fönsterformat och ett annat fasaduttryck, förklarar Lommerud.

Skanska framhäver fördelarna med skärmtegel
Detta är första gången som Skanska har använt skärmteglet URBAN i ett byggnadsprojekt. Totalentreprenören framhäver en rad fördelar med fasadprodukten. 

- Skärmteglet URBAN är en typ av fasadtegel som inte har använts i Skanskas byggnadsprojekt tidigare. Men det har ändå en rad fördelar som gjorde fasadprodukten till ett spännande val för det här projektet. Bland annat kan teglet monteras utan murbruk. Det gör det lämpligare för montering vintertid än traditionella tegelfasader. Dessutom är det en naturlig produkt som är väl lämpad för återvinning. Vid behov kan gammalt fasadtegel skruvas ner och återanvändas. Cirkulär ekonomi är något som Skanska ständigt fokuserar på, berättar Gunnar S. Skar från Skanska, projektledare för Orkesterplassen. 

Orkesterplassens fasadtegel är monterat på tryckimpregnerade läkt och alla hörnstenar är gerade. 

- Totalt har mer än 250 ton sten använts. Arbetet har utförts omsorgsfullt och med hög kvalitet av Skanskas egna hantverkare. Alla stenar har dessutom olika färgtoner som ger ett fint spel. Färgen på fasaden varierar också beroende på vädret och ljusförhållandena, berättar Skar. 

Han avslutar: 

- Skärmteglet URBAN är robust och behöver inget underhåll. Om en tegelpanna mot förmodan skulle bli skadad kan den relativt enkelt bytas ut.

Wienerberger A/S
Arlövsvägen 12
211 24 Malmö
Malmö stad
Sverige
VAT nummer: SE5565951729

Kontaktperson

LH
Line Helmark
Marketing Director
line.helmark@wienerberger.com

Sänd till en kollega

0.078