23948sdkhjf

Storskalig renovering av Vadstenas kulturhistoriska skolbyggnad

Det östgötska byggföretaget Åhlin & Ekeroth Byggnads AB, som är en del av ByggPartnerGruppen, har vunnit anbudet för helrenoveringen av Petrus Magni skola. 

Projektet, värt cirka 90 miljoner kronor, innebär en omfattande renovering av skolans byggnader och omgivande mark.

Renoveringsprojektet omfattar fem huskroppar med en totalyta på cirka 5 900 kvadratmeter. Utöver detta kommer markarbeten att utföras, inklusive ny dränering för skolans sporthall och simhall. Simhallens parkering kommer även att genomgå en ombyggnation. Arbetet är planerat att inledas i september och förväntas vara slutfört i början av 2025. Vadstena kommun står som beställare av projektet.

Läs också: Vrinnevi sjukhusområde utökas med miljövänligt nybygge

Skolan, som ursprungligen byggdes 1967, har länge stått i behov av renovering. Trots detta har den kulturhistoriska byggnaden inte genomgått någon större ombyggnation eller omfattande renovering under sina 56 år. Skolans design baserades på ritningar av Ahlgren, Olsson, Silow (AOS arkitekter).

Efter renoveringen är målet att skolan ska uppfylla dagens standarder för tillgänglighet och dess tekniska livslängd förväntas förlängas med cirka 30 år.

Under renoveringsperioden kommer skolans ordinarie verksamhet att flyttas till andra lokaler.

Catrin Walter, projektchef på Åhlin & Ekeroth Byggnads AB, uttrycker sin stolthet över att ha vunnit upphandlingen.

– Vi är väldigt stolta över att i konkurrens med flera andra väletablerade aktörer vinna denna offentliga upphandling. Nu ser vi fram emot att, inom kort, påbörja en återbruksinventering för att se hur vi på bästa sätt kan utveckla skolan och samtidigt bevara dess unika karaktär.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063