23948sdkhjf

Etiska frågor värderas högt bland investerare

Mot fusk, mutor och människoexploatering. Nu lanseras utbildningen som ska stärka affärsetiken inom samhällsbyggnadssektorn.

Svensk byggtjänst har sedan i höstas uppdraget att samla och sprida sektorns etiska frågor och initiativ via Etikforum, före detta samhällsbyggnadssektorns Etiska råd.

En tydlig utveckling visar att etikfrågorna prioriteras allt sämre av byggentreprenörerna, samtidigt som långivare och investerare ställer högre krav på att samhällsbyggnadssektorn lever upp till affärsetiska spelregler.

– Det är problematiskt att finansmarknadens aktörer ser etikfrågor som mycket mer angelägna än samhällsbyggnadssektorns aktörer. Det här glappet behöver vi överbrygga och det är ett av syftena med en e-utbildning i etik, säger Maria Hernroth, hållbarhetschef på Svensk byggtjänst och ansvarig för Etikforum.

För att vända utvecklingen lanserar Svensk byggtjänst en e-utbildning som är en kostnadsfri introduktion till sektorns etiska frågor. Den riktar sig till alla som arbetar i sektorn och är uppbyggd kring tre etiska pelare: korruptionsbekämpning, mångfald och sund konkurrens.

– Att arbeta för en sund och etisk bransch som motverkar fusk, mutor och människoexploatering är en akut fråga. Inte minst eftersom samhällsbyggnadssektorns långivare ställer allt tydligare krav, exempelvis genom det så kallade bankinitiativet, säger Maria Hernroth

Deltagaren får lära sig mer om vad respektive område innebär, varför frågorna är viktiga för sektorn och vad som reglerar respektive område. Utbildningen tar ungefär 20 minuter att genomföra och innehåller interaktiva delar med etiska dilemman och exempel på utmaningar som finns i praktiken.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078