23948sdkhjf

Ökat rotavdrag är otillräckligt enligt Riksbyggen

Efter regeringens besked om ökat rot- och rutavdrag uttalar sig nu Riksbyggen.– Vi är positiva till ambitionen men bedömer att åtgärderna är otillräckliga för att få någon påtaglig effekt, säger Mårten Lilja, vice vd och affärsområdeschef bostad på Riksbyggen.

När Regeringen under måndagen kallade till presskonferens räknade Riksbyggen med större nyheter.

– Vi välkomnar stimuleringen av ombyggnader men det vi saknar är politik för stöd för renovering av befintligt bestånd av flerbostadshus med såväl hyresrätter som bostadsrätter. Ett sådan politik bör styra stödet mot åtgärder som främjar långsiktig och hållbar utveckling i bostadssektorn, säger Mårten Lilja i ett pressmeddelande.

Riksbyggen ser positivt på förslaget om planeringsstimulans för omvandling av lokaler till bostäder men efterfrågar fler politiska insatser som säkrar byggandet och arbetstillfällen. Bland annat stabila och långsiktiga spelregler och att bostadsföretag, stat och kommun samverkar kring lösningar, också avseende finansiering. Detta då förutsättningarna för att bygga har ändrats med lägre köpkraft, ökad osäkerhet och högre priser.

Riksbyggen förespråkar även grönt stöd till bostadsrättsföreningar vilket skulle innebära stöd till gröna åtgärder i bostadsrättsföreningar. De efterfrågar att stödet ska vara enkelt att använda, som rotavdraget, samt omfatta fyra områden: energiåtgärder, klimatanpassning, biologisk mångfald samt cirkulär ekonomi.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08