23948sdkhjf

Stora Ensos vd byts ut - ny vd tillträder idag

Stora Ensos vd byts ut.  Ny vd utses - Hans Sohlström tar över redan idag.  

Skogsindustribolaget Stora Enso ersätter omgående sin vd Annica Bresky med den finländske styrelseledamoten Hans Sohlström, enligt ett pressmeddelande.

Det nämns inte varför Bresky får lämna. Stora Enso skriver att hon kommer att anta nya utmaningar utanför bolaget.

Bresky själv har inte velat kommentera vd-bytet.

”Jag vill inte kommentera det; du får vända dig till Stora Enso”, uppger hon till Dagens industri.

Bresky tillade att hon skulle fortsätta med sina styrelseuppdrag. Hon är bland annat styrelseledamot i kraftjätten Örsted som nyligen tyngts av stora nedskrivningar i USA.

Di har försökt kontakta Stora Ensos styrelseordförande Kari Jordan för kommentar men inte lyckats eftersom han är på resande fot.

I pressmeddelandet står det att styrelsen är “övertygad om att Hans Sohlström är rätt person att leda Stora Enso genom dagens utmanande marknadsförutsättningar, och att säkerställa att bolaget når sina långsiktiga finansiella mål”.

Handelsbankens råvaruanalytiker Christian Kopfer, som följer Stora Enso, uppger till Di att han är överraskad av vd-bytet.

”Jag hade trott att hon åtminstone skulle få förtroende att rida ut den här lågkonjunkturen, och jobba med de effektiviseringar som hon har fått i uppgift att genomföra”, säger han till Di.

Sedan Bresky tillträdde har Stora Enso underpresterat gentemot rivalerna Holmen och SCA. Och i senaste delårsrapporten uppvisade bolaget en minskning av det operativa rörelseresultatet med 93 procent, uppger nyhetsbyrån Finwire.

“Efter att ett börsnoterat företag tappat nästan hela sin lönsamhet, som var fallet med Stora Enso i april-juni, kan man inte vara särskilt förvånad över att vd lämnar”, säger Antti Viljakainen som är chefsanalytiker vid Inderes till Di.

Stora Ensos styrelse har utsett Hans Sohlström till ny vd och koncernchef. Han kommer att lämna sitt nuvarande uppdrag som styrelseledamot i bolaget och Stora Ensos styrelse kommer därefter att bestå av åtta ledamöter.
Hans Sohlström är finsk diplomingenjör och har mer än 30 års erfarenhet från ledande positioner inom näringslivet, varav över 10 års erfarenhet som vd, huvudsakligen inom skogsindustri och förnybara material. Före sin nuvarande befattning var Hans Sohlström vd och koncernchef för Ahlstrom, och dessförinnan för Ahlström Capital och Rettig Group. Innan dess har Hans Sohlström i över 20 år haft ledande befattningar hos UPM-Kymmene.

– Han har lång erfarenhet från skogsindustrin och djup kunskap om Stora Enso efter mer än två år som styrelseledamot. Styrelsen är övertygad om att Hans Sohlström är rätt person att leda Stora Enso genom dagens utmanande marknadsförutsättningar, och att säkerställa att bolaget når sina långsiktiga finansiella mål, säger Kari Jordan, styrelseordförande Stora Enso.

Annica Bresky lämnar sin roll som vd för Stora Enso för att anta nya utmaningar utanför bolaget.
– Å styrelsens vägnar vill jag innerligt tacka Annica Bresky för hennes ledarskap och insatser de senaste fyra åren. Under hennes ledning har Stora Enso genomfört betydande strukturella förändringar för att stärka sin långsiktiga konkurrenskraft i linje med företagets strategi.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109