23948sdkhjf

Stora Enso om projektet: "Dubbelt så starkt som stål"

Tillsammans med finska EcoTelligent bygger Stora Enso telekommaster i trä.

Samarbetet mellan Stora Enso och finska EcoTelligent började för drygt ett år sedan. Tillsammans ska de två företagen utveckla och bygga mobilmaster i trä, i det här fallet i laminerat fanervirke, LVL, och förnybara träelement. 

Vi har pratat med Saki Boukas, vd på Stora Enso Timber om projektet. 

Arbetet med att färdigställa de första masterna pågår redan för fullt och nästa år kan den första mobilmasten resas. Livslängd på masterna i trä är ungefär de samma som de i stål och i arbetet med mobilmasterna kommer ytan att beläggas för att göra dem starkare.

– Ju mer vi har jobbat med EcoTelligent, ju mer ser vi potentialen av den här typen av konstruktioner. Vårt samarbete behövs för att skapa den här marknaden och utveckla produkten vidare, säger Saki Boukas när vi talas vid och fortsätter:

– Det har inte byggts speciellt mycket master i trä tidigare, de byggs vanligtvis i stål. Branschen är i behov av hållbara och innovativa lösningar, och trä, som är ett förnybart material, är ett bra alternativ till att ersätta stålet. 

Stora Enso bedriver sedan tidigare ett projekt med vindkraftverk och turbiner som tillverkas i LVL. Valet av laminerat fanervirke som material föll på dess bärighet.

– LVL är dubbelt så starkt som stål med motsvarande vikt. I vårt andra projekt med vindturbiner använder vi också LVL, det handlar bland annat materialets beständighet och hållbarhet. Ytterligare två fördelar är att man kan transportera trämasterna på ett enklare sätt och att de smälter in i naturen. Att jämför trä med stål är som natt och dag, säger Saki Boukas och fortsätter:

–Tittar man på hela infrastrukturen i Sverige och världen, så finns det många produkter man kan byta ut från stål till trä. Egentligen är det bara vår egen fantasi som håller oss tillbaka. Trä är ett material som förnyas, som växer tillbaka hela tiden, varje sekund. Vi räknade ut att det tar ungefär en sekund för trämassa att växa i den finska skogen för att kunna bygga upp en mast.  

Det finska företaget EcoTelligent grundades 2017 och utvecklar Engineered Wood Products, EWP, baserade telekommunikationsinfrastrukturer.

Artikeln är en del av vårt tema om Intervjun.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Annie Lööf satsar på grönt stål
Ramirent köper företag
Han blir ny vd för Castellum
Byggleverantörens vd lämnar bolaget
Får 625 miljoner i ersättning från staten
BRF-kapning allt vanligare - Ekobrott drabbar 12 procent
Andra Nordiska Medier
Entreprenad
NTT Woodnet
Transportnet

Sänd till en kollega

0.708