23948sdkhjf

Försäkringsbranschens krav för brandsäkra träbyggnader

Försäkringsbolagen har inte varit sena med att notera trenden att bygga i trä. I synnerhet de senaste tre till fyra åren har de märkt en ökning av antalet förfrågningar om försäkringar av stora trähus. Det berättar brand- och riskingenjören Christoffer Clarin från Trygg-Hansa.

Under ett webbinarium, arrangerat av Föreningen Nordiskt Brandskyddat Trä, representerade Christoffer Clarin försäkringsbranschen och redogjorde för vilken syn de har på risker och möjligheter med att bygga stort i trä.

– Med en snabb googling kan man konstatera att mycket på gång i träbyggnadsindustrin. Det är inte konstigt att försäkringsbranschen har börjat rikta sina ögon mot det här med träbyggnader, säger han.

Trygg-Hansa startade ett projekt 2021 där de identifierade vilka risker de såg med träbyggnader, för att bestämma hur de som företag ska hantera det. När Clarin redogjorde för riskerna nämnde han främst sårbarheten under byggtiden. Han underströk slutskedet av byggtiden, när stora värden byggts in i entreprenaden, men passiva och aktiva brandskydd ännu inte är på plats.

Han redogjorde därför för försäkringsbolagets rekommendationer kring hur brandskydd bör tillämpas under byggtiden.

– Det bör finnas en plan för brandskydd under byggtid. Många byggbolag har egna rutiner för hur det ska bedrivas, men just när det gäller träbyggnader kan det vara bra att involvera en brandkonsult för att se om något särskilt behöver beaktas.

Han förespråkar att ha en dokumenterad brandorganisation med namngivna brandskyddsansvariga och brandskyddskontrollanter, som har befogenheter att stoppa bygget om brandskyddet inte är tillfredsställande.

Regelbunden kontroll av brandskyddet bör genomföras med hjälp av en checklista som är specifikt framtagen för objektet.

– I Sverige är vi också utsatta för anlagda bränder, tyvärr. Det här kan vi skyddas oss mot genom att ha en inhägnad runt arbetet, ett svårforcerat stängsel. Vi kan använda oss av lås på dörrar på markplan, larm, kameraövervakning och patrullerande väktare på natten. Ordentlig belysning är också en viktig faktor, säger Clarin.

Men brandskyddet för färdiga byggnader är minst lika viktigt. Det finns en mängd olika alternativ av passiva och aktiva brandskydd, men Clarin lägger störst vikt vid Trygg-Hansas riktlinjer vad gäller sprinklers. 

Ett automatiskt vattensprinklersystem förväntas släcka branden helt eller kontrollera branden till dess att räddningstjänsten kan utföra den slutgiltiga släckningen. Sprinklersystem är därför ett krav för att kunna teckna fastighetsförsäkring hos Trygg-Hansa för träbyggnader med mer än 4 våningsplan. Flera andra försäkringsbolag har idag snarlika krav som Trygg-Hansa. I tabellen nedan presenteras de krav som Trygg-Hansa har.

Värt att nämna är de risker som finns med oavsiktligt aktiverade sprinklers som kan medföra vattenskador, vilket också är kostsamt.

Men det krävs ett antal vattenskador till följd av läckande sprinklers innan vi kommer upp till samma belopp som för skadorna av en okontrollerad brand. Christoffer Clarin

Slutligen får han en fråga om vattendimma som alternativ under webbinariet.

– Vattendimman har inte visat på den robusthet i funktionen som gör att den kan godtas av Trygg-Hansa. De utesluter inte att det kan godkännas i framtiden, men för tillfället är det vattensprinkler som gäller.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078