23948sdkhjf

Kross och glas testas i ny generation betongelement

Vid Högskolan i Borås har ett forskningsprojekt undersökt potentialen med betongelement av återvunnen betongkross som ballast och en betydande del glas istället för cement.

I ett pressmeddelande från Högskolan i Borås framgår att de första resultaten av betongprojektet, som pågått sedan augusti 2023, är lovande.

– Målet med projektet är att utveckla en cirkulär process för att tillverka byggelement med mindre klimatpåverkan. Utöver att titta på hållfastheten i betongelementet tittar vi även på helheten, på livscykeln för materialet i betongelement och på transporter av material till och från byggen. Vi vill visa att det går att hantera process och management lokalt, berättar Agnes Nagy, docent i byggteknik med fokus på betong.

Istället för att riva en byggnad och forsla bort gammal betong, transportera fram nya byggelement för att sedan bygga nytt, är tanken alltså att återanvända betongkrosset i de nya byggelement som sedan ska användas för nybyggnation – på samma plats.

Forskningsprojektet är kopplat till ett projekt Västerbro i Borås som är tänkt att rivas. Visionen är att använda dessa nya byggelement, tillverkade av återvunnen rivningsbetong och planglas, när Västerbro åter byggs upp.

Även Borås Stad har visat intresse för betongelementen till projektet Viskans park som ska löpa genom staden längs med ån Viskan.

– Där är tanken att producera ett betongelement på prov till ett gångstråk som staden vill ha belagd med betong, berättar Agens Nagy.

Forskningen pågår till och med juli 2025 och finansieras av Vinnova och genomförs i samarbete mellan Centrum för Hållbart Samhällsbyggande, Science Park Borås, Riksbyggen AB, AB Bostäder i Borås, NCC Industry, Sandvik SRP AB, Swerock AB, Ulricehamns Betong AB, Stiba AB och Borås Stad.

– Nästa steg i forskningsprojektet är att diskutera vidare med partner i projektet, ta fram förslag på recept till betongelement och visa att processen är uppskalningsbar till industriell skala, säger Agnes Nagy.

Till projektet har sex examensarbeten, två doktorandprojekt och en postdoktor inom logistik kopplats.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.534