23948sdkhjf

Ikea rivs – våningsplanen återbrukas

När gamla Ikea i Kållered rivs, sågas våningsplanen ut i specifika storlekar och demonteras försiktigt i Kvarteret Återbruket i Göteborg.

De gamla våningsplanen på Ikea, håldäcken, kommer återbrukas och lägga grunden för cirka 70 nya hyreslägenheter i Selma stad i Göteborg. Målet för Kvarteret Återbruket är att minst hälften av det inbyggda materialet ska vara av återbruk.

Framtidens Byggutveckling och NCC, som utvecklar kvarteret, beskriver detta som ett viktigt steg i deras storskaliga återbruk.

Nyligen gjordes också stora framsteg i kvarteret, när limträbalkar från en gammal ishall återbrukades i samma kvarter.

– De stora volymerna, drygt 3 000 kvm av håldäck, som vi tar ut från Ikea i Kållered fyller nästan hela vårt behov till Kvarteret Återbruket. Tidigare har det varit svårt att återbruka kostnadseffektivt men med nya metoder klarar vi av både det och att minska klimatavtrycket, säger Mattias Ström, projektchef på Framtiden Byggutveckling, i ett pressmeddelande.

På uppdrag av NCC har RISE utfört en kvalitetssäkring av håldäcken. Genom ett antal borrkärnor från betongen testades bland annat betongens tryckhållfasthet, beständighet och dragprovning av armeringslinor.

– Alla håldäck visade hög kvalitet på betong och låg nedbrytning på grund av karbonatisering. De uppskattas att kunna användas minst dubbelt så lång tid som till idag, säger Jan Suchorzewski, betongforskare och enhetschef på RISE.

Det gamla Ikea-varuhuset i Kållered invigdes 1972 och stängdes i maj förra året. Det ersattes av ett nytt Ikea på tomten bredvid.

Läs mer om utvecklingen i Selma stad:

Första sågtaget för kvarter med halverad klimatpåverkan

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125