23948sdkhjf

Bostadsbolaget vill återbruka lastbärande konstruktioner

Det kommunala bostadsbolaget Förbo går in i ett samverkansprojekt där målet är att återbruka tunga lastbärande konstruktionsdelar. Målet är att implementera återbruk för de mest klimatintensiva byggdelarna.

– Att implementera ett cirkulärt tänkande i vår affärsmodell ser vi som en naturlig fortsatt resa på vårt hållbarhetsarbete, säger Anna Olá, fastighetsutvecklingschef på Förbo i ett pressmeddelande.

Tillsammans med 14 andra aktörer kommer man ingå i samverkansprojektet Återhus 3.0. Målet är att utveckla processer och verktyg för att få igång ett återbruk av de byggdelar som har högst klimatpåverkan, som betong och stål.

Förbos områdesutveckling i Lindome centrum blir projektet som ska stå i centrum. Där ska ett antal befintliga byggnader ersättas och inom ramen av Återbruk 3.0 ska forskare i projektet inventera de befintliga byggnaderna och analysera vilka delar som kan återanvändas.

Man kommer även skapa en app för att bygga upp ett återbrukslager.

– På så sätt vi kan vi förlänga livslängden på materialet och där igenom minska vårt klimatavtryck. Vi är både stolta och ser det som en nödvändighet att vara med och driva på utvecklingen för att minska klimatavtrycket från bygg- och bostadsbranschen, säger Anna Olá.

Återhus 3.0 startade i december 2023 och ska pågå i två år. 14 parter ingår i projektkonsortium: RISE, Förbo, Akademiska Hus, Bjerking, Codesign, Heidelberg Materials-Precast Contiga, KTH, Magnolia Bostad, NCC, Palats, QPG, Stockholms Stad, Svensk Betong, Tyresö Kommun.

Förbo

Förbo är ett bostadsföretag som ägs gemensamt av kommunerna Härryda, Mölndal, Lerum och Kungälv. Totalt äger och hyr man ut cirka 6 000 lägenheter, radhus och parhus fördelat på 62 områden och 19 orter i de fyra kommunerna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156