23948sdkhjf

Ramböll tar hem stororder i Mecka

Projektet ska underlätta pilgrimernas resa under den muslimska pilgrimsfärden Hajj.
Svenska Ramböll har vunnit ett uppdrag på ett av världens största projekt inom fjärrkyla. Projektet äger rum i Mecka i Saudiarabien och ska underlätta pilgrimernas resa under den muslimska pilgrimsfärden Hajj.

Under de senaste åtta åren har 3 600 förfallna byggnader rivits i Mecka för att göra plats för en ny central väg för fotgängare – The King Abdul Aziz Road som ska bli 3,65 kilometer lång, 320 meter bred i genomsnitt och som kommer att sträcka sig från stadens utkant fram till den heliga moskén.

Projektet omfattar uppförande av två vägar, en tunnelbanelinje, en stor moské och över 200 byggnader med plats för över 100 000 människor. Ramböll är teknisk konsult för fjärrkylerojektet och kommer leverera konceptuell design, krav för arbetsgivare och assistans vid förhandlingar.

− Det här är ett otroligt spännande projekt. Det kommer krävas 150 MW för att producera 500 MW kylning, vilket har en väsentlig påverkan på elnätet. I den första fasen kommer vi utforma konceptet och ange typ och antal av fjärrkylecentraler och rörsystem samt hur de ska anslutas till byggnader. I den andra fasen ska vi hjälpa kunden med utbud och val av entreprenör, säger Jens Ole Hansen på Ramböll i ett pressmeddelande.

Den totala konstruktionen omfattar ett område på cirka 6,3 miljoner kvadratmeter och projektets tidsram stäcker sig över cirka tio år. Beställare är Umm Al Qura for Development & Construction Company.


Fakta: Ramböll

Är ett tekniskt konsultföretag inom infrastruktur och samhällsbyggnad med uppdrag i hela världen.

Ramböll ägs av Rambøllstiftelsen, med säte i Danmark, där Rambøllgruppen också har sitt huvudkontor.

Ramböll Sverige AB bildades 2003 genom att stiftelseägda Rambøll köpte börsnoterade Scandiaconsult.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095