23948sdkhjf

Tyréns skapar unik mötesplats

Beskrivs som "Sveriges första frizon för unga tjejer".
För att fokusera på jämställdhet har teknikkonsultföretaget Tyréns i samverkan med högstadie- och gymnasieelever utformat en unik mötesplats i Årstidernas park i Umeå.

Projektet som går under namnet Frizon, är Sveriges första offentliga utemiljö som är gjord med jämställdhet som utgångspunkt, där tanken är att platsen ska vara fri från förväntningar, rädslor och otrygghet som många unga tjejer upplever i vardagen.

– Dialogen med de unga tjejerna har varit grundläggande för det här arbetet, säger Carl Arnö, uppdragsansvarig landskapsarkitekt på Tyréns i Umeå.

Utöver Tyréns arbete med platsen, som bland annat innehållit tjänster inom landskapsarkitektur, konstruktion, ljusprojektering och ljusgestaltning, har de även haft en workshop med tjejer i högstadie- och gymnasieålder i parken, där de fick uttrycka vad en mötesplats innebär för dem.

– Centrala begrepp under arbetet var ”trygghet” och en plats ”fri från förväntningar” och det är några av koncepten som har legat till grund för vårt fortsatta arbete, säger Carl Arnö om projektet, som gjorts i samarbete med konstnären Kerstin Bergendal.

Platsen erbjuder bland annat sittkorgar och möjlighet att streama musik från mobiltelefoner, och är skapad för att vara så trygg, ljus och inbjudande som möjligt. Enligt Carl Arnö är grunden till själva projektet att tillhandahålla en miljö som inte bara är inriktad på halva befolkningen, utan att även kunna anpassa fysisk planering genusmässigt.

– En enkel sak är att exempelvis anpassa miljön och sittplatserna för att de ska passa tjejer rent fysiskt, säger Carl Arnö.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078