23948sdkhjf

Stor rivning öppnar för stadsbygge – och för återbruk 

De gamla industribyggnaderna från Konsums glansdagar i Karlstad rivs nu, vilket skapar plats för nya stadsdelar att ta form. Men i rivningen ligger också fokus på återbruk. 

I det stora industriområdet i Karlstad tillverkade Konsum allt från köttbullar till bröd, med drygt 400 anställda när produktionen var som störst. När Coop nu lagt ner verksamheten och säljer marken måste de gamla industribyggnaderna rivas, något som öppnar upp för att bygga nya stadsdelar, vilket behövts i Karlstad. 

Men Coop har också valt att gå en hållbar väg i sin rivning. 

– Jag ser från mitt fönster hur rivningsarbetarna källsorterar allt material efter konstens alla regler. Det är en del av vårt hållbarhetstänk, och det var därför vi tog hjälp av en auktionsfirma, säger Klas Olsson, kommunikationschef vid Coop Värmland. 

Man valde att ta in PS Auction, som hjälpt till att auktionera ut så mycket av byggmaterialet som möjligt. 

Till exempel lyckades man sälja den 1 300 kvadratmeter stora fryslagerbyggnaden till kommunägda Degerfors Industrihus.  

– Det blir en bra lösning för oss. Vi har en efterfrågan på lokaler från våra företag som vill växa. Nu räknar vi med att komma undan med mindre än halva kostnaden jämfört med att bygga nytt. Det kommer att slå igenom på hyrorna och hjälpa företagen att utvecklas, säger Rickard Erhard, vd för Degerfors Industrihus. 

Hela industribyggnaden monterades ner och transporterades till Degerfors för att monteras upp igen. 

Ett av huvudargumenten för att göra på det här sättet, att återbruka en hel byggnad istället för att köpa nytt byggmaterial och börja från noll, var den lägre betalningsförmågan som finns på små orter. Nybyggnation blir i princip alltid för dyrt. 

– Det är jättekul att kunna använda något som det inte längre fanns behov av i Karlstad, och att vi får till mer industriytor i Degerfors till bra hyror. Vi ser en tillväxt i företagen här, säger Rickard Erhard. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.516