23948sdkhjf

Här är det - världens första fossilfria stål

Hybrit har gett resultat, första fossilfria plåten är nu valsad.

Nu är det första stålet tillverkat med Hybritteknik klart för leverans meddelade SSAB, LKAB och Vattenfall under onsdagen. Det är i form av valsade plåtar som färdigställts vid SSAB:s anläggning i Oxelösund. Första leveransen går till Volvokoncernen. 

Bolagen menar att detta är världens första fossilfria stålet. Stålet har framställt med järn som producerats med Hybrit-teknik det vill säga som reducerats med 100 procent vätgas istället för med kol och koks. 
– Nu vet vi att det går. Det som återstår är att industralisera den här processen och erbjuda världen en helt fossilfri värdekedja, säger Martin Lindqvist, vd och koncernchef SSAB.

Personalen som gjorde jobbet ute i stålverket var också mycket nöjda. 
– Det känns fantastiskt att få vara med om det här historiska ögonblicket där vi är först av alla. Man förstår inte att vi är där nu. Det är härligt, säger Annette Ström SSAB.

Ytterligare en person som var nöjd var näringsministern. 

– Industrin och framförallt stålindustrin skapar stora utsläpp men är samtidigt en 
viktig del av lösningen. För att driva omställningen och bli världens första fossilfria 
välfärdsland är samverkan mellan näringsliv, akademi och det offentliga 
avgörande. Det arbete som görs av SSAB, LKAB och Vattenfall inom ramen för 
Hybrit driver på utvecklingen av hela industrin och är ett internationellt 
föredöme, säger näringsminister Ibrahim Baylan.

Denna provleverans blir enligt SSAB ett viktigt steg på vägen mot en helt fossilfri värdekedja.För 2026 är målet att leverera fossilfritt stål till marknaden och demonstrera tekniken i industriell skala.

I juni 2021 kunde de tre bolagen visa upp världens första vätgasreducerade järnsvamp producerad i Hybrits pilotanläggning i Luleå. Järnsvampen har därefter använts för att nu alltså producera stål med Hybrit-teknik.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094