23948sdkhjf

Anders Carlsson Årets Träbyggare

Under Trähusdagarna delade arrangörerna Trä- och Möbelföretagen, Rise och Smart Housing Småland för första gången ut det instiftade priset Årets Träbyggare.

Årets Träbyggare är ett pris som ges till en person som bland annat bidrar till utvecklingen av träbyggandet, gärna delar med sig av sina erfarenheter till gagn för branschen samt agerar som en ambassadör för ett hållbart träbyggande. Av de tre nominerade; därav Elsa Fahlén, Göteborg Stad, och Janina Björling, IsoTimber, var det Deromes nyblivne hållbarhetschef Anders Carlsson som blev juryns val.

Juryns motivering:

Anders Carlsson har en gedigen erfarenhet av byggsektorn och har jobbat drygt 20 år med teknik-och FoU-frågor för Derome. Han har varit navet i flera av företagets innovationsprojekt såsom Need4Be och One Tonne Life. 2022 tog Anders Carlsson steget upp som koncernens hållbarhetschef och var i högsta grad bidragande till utmärkelsen Årets Bygge, i kategorin samhällsfastigheter, till den fossilfria förskolan Hoppet.
Derome har som mål att vara klimatneutrala i egen verksamhet - inklusive alla småhus - 2030 samt hela värdekedjan 2045, och där får Anders en nyckelroll. Anders Carlssons styrka är dock att hans engagemang i lika hög grad går utanför det egna företaget – där han hela tiden har branschens bästa för ögonen, i små och stora frågor, på kort och lång sikt.  Med sin kompetens och breda, genomtänkta ambition för att driva och utmana utvecklingen inom byggsektorn är han en värdig, första pristagare av Årets Träbyggare.”

– Handen på hjärtat trodde jag nog jag låg bra till när jag läste kriterierna till priset, men man ska aldrig säga aldrig. Det här känns fantastiskt hedrande, sa en glad Anders Carlsson på scen. Stort tack till en kompetent jury och även hedersamt att gå segrande ur ett startfält med Janina och Elsa, som verkligen bidragit till utveckling av träbyggandet på olika sätt.

Under Trähusdagarna i övrigt handlade mycket om effektivt byggande av stora trähus. Professor Lars Stehn, LTU, utvecklade de resultat som han tidigare samlat i en rapport som vi refererade i NTT nr. 1 i år, och som visar att träbyggande redan i dag är 30 procent effektivare än alternativen när det gäller stora trähusprojekt.

– Det är mycket siffror, men det räcker egentligen med att säga att träbyggandet är effektivare, har stora möjligheter och kan bli ytterligare lite bättre, konstaterade Lars Stehn under sitt föredrag i Jönköping.

Framför allt menade Lars Stehn att det fortfarande finns en hel del att vinna på att förbereda mer på fabrik och i logistik så att arbetet på byggplatsen blir ännu mer effektivt.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Derome trimmar grunden - krymper klimatpåverkan med 62 procent
Om du utsätts för asbest
Ny samverkan för en uppkopplad stad
Fristående kedja blir ny medlem hos Bolist
De går samman för minskat byggavfall
Ny vd för Woody Bygghandel
Andra Nordiska Medier
Entreprenad
NTT Woodnet
Transportnet

Sänd till en kollega

0.11