23948sdkhjf

Ola Johansson, (C): ” Vi vill sätta en gräns för överklagande”

VALET 2022: Reformerade byggregler och klimatdeklarationer är några av förslagen som Centerpartiet vill genomföra inom bostadsområdet. Här är partiets svar på Building Supplys enkät inför valet 2022.

Building Supply ställde samma fem frågor inför valet till samtliga partier. Publiceringarna sker löpande fram till valet den 11 september. Först ut att svara är Ola Johansson, Bostadspolitisk talesperson vid Centerpartiet. 

1. Hur löser vi bostadsbristen?

Bostadskrisen är ett resultat av en trögrörlig bostadsmarknad i kombination med en alldeles för låg byggtakt. För att lösa det krävs reformer för att dels öka rörligheten i det befintliga bostadsbeståndet, dels en snabbare nybyggnation.

2. Vilka stöd vill ni se för att få fart på byggtempot?

Snarare än stöd vill vi se reformerade byggregler som gör det enklare och mer lönsamt att starta nytt byggprojekt. Till exempel kan ett sätt att bygga hus vara godkänt i en del av landet, men inte vara tillåtet i en annan kommun. Om fler hustyper kan bli godkända överallt så skulle kosta för att bygga bli lägre. Byggnationstakten dämpas också ofta av långa överklagningsprocesser. Vi vill bara de som är närmaste av beslutet ska ha rätt att överklaga. Dessutom vill vi sätta en gräns för hur lång tid det ska få att behandla överklagandet.

3. Hur minskar vi arbetslivskriminaliteten i byggbranschen?

Centerpartiet har under denna mandatperiod varit med och drivit igenom ökade resurser till arbetet med att bekämpa arbetslivskriminalitet. En viktig del är förbättrad myndighetssamverkan för att upptäcka fler fall av fusk. Mer behöver även göras för att förhindra arbetstillstånd och utnyttjande av arbetstillstånd, till exempel när det gäller skenanställningar och handel med arbetstillstånd.

4. Hur kan byggbranschen bidra till klimatomställningen?

Byggsektorn står för en andel av Sveriges koldioxidutsläpp. För att stävja detta anser vi att det behövs klimatdeklarationer i byggsektorn. Avfallet från byggnation, rivning och anläggning måste också tas om hand bättre. Det behövs en bättre samverkan mellan kommuner och branschaktörer för att minska mängden avfall och för att hitta vägar som gör det lättare att återvinna byggmaterial.

5. Vad är det första du skulle göra som bostadsminister?

Jag skulle lägga fram förslag om effektivare hyresförhandlingar som ökar tryggheten för hyresgäster och förutsägbarheten för byggföretag och fastighetsägare. Förslaget som utarbetats av den nuvarande regeringen är ett resultat av en utredning som tillsattes efter Januariavtalet.

Artikeln är en del av vårt tema om Valet 2022.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.143