23948sdkhjf

"Tillsätt en ordentlig förenklingsutredning inom byggande"

VALET 2022: Bort med skärpt amorteringskrav och regeldjungel som fördyrar byggandet är några av förslagen som Liberalerna vill genomföra inom bostadsområdet. Här är partiets svar på Building Supplys enkät inför valet 2022.

Building Supply ställde samma fem frågor inför valet till samtliga partier. Publiceringarna sker löpande fram till valet den 11 september. Nu har turen att svara kommit till Jakob Olofsgård, riksdagsledamot för Liberalerna (L):   

Jakob Olofsgård, riksdagsledamot för Liberalerna (L):

1. Hur löser vi bostadsbristen?

Vi vill lätta upp reglerna kring ändrad användning av lokaler. Så att kontor enklare kan göras om till bostäder och vice versa. Samtidigt vill vi öka byggandet, genom regelförenklingar och kortare planprocesser för byggföretagen. Det är vad branschen efterfrågar, snarare än olika krångliga subventioner.

2. Vilka stöd vill ni se för att få fart på byggtempot?

Det absolut första vore att tillsätta en ordentlig förenklingsutredning. Sverige har några av världens högsta byggkostnader, det beror på den regeldjungel som växt fram under socialdemokraternas tid vid makten.

3. Hur minskar vi arbetslivskriminaliteten i byggbranschen?

Liberalerna vill att det ska bli klart att slå larm om missförhållanden och andra oegentligheter på arbetsplatser – så att arbetet kan sättas in på ett tidigt stadium. I detta vilar inte minst ett ansvar på relevanta myndigheter att synliggöra och sprida information om tipsmöjligheter. Vi ser också ett behov av fler och effektivare tillsynsåtgärder, samt att myndigheter i större utsträckning ska kunna samverka och dela uppgifter med varandra för att komma åt oseriösa och brottsliga aktörer.

4. Hur kan byggbranschen bidra till klimatomställningen?

Det finns inget viktigare än att beskatta utsläpp. En enig expertkår menar att det är effektivare att beskatta utsläppen vid källan, än att på politisk väg försöka koreografera fram klimatsmarta lösningar. Liberalernas syn är att byggherrarna ska avgöra hur man bäst bygger, politikerna ska se till att det blir lätt att välja rätt.

5. Vad är det första du skulle göra som bostadsminister?

De ungas situation på arbetsmarknaden är kraftigt eftersatt. En häxbrygd av bostadsbrist, stigande räntor, alldeles för hårda amorteringskrav och ett föråldrat bruksvärdessystem gör att det knappt finns några lägenheter för en ung person med en vanlig lön. Vi vill ta bort det skärpta amorteringskravet, erbjuda skattegynnat bosparande och statligt startlån för förstagångsköpare. Samtidigt behöver vi kapa den regleringsdjungel som idag hindrar

Artikeln är en del av vårt tema om Valet 2022.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094