23948sdkhjf

"Ta större hänsyn till medborgarnas val av arkitektur"

VALET 2022: Tillgängliggör mer byggbar mark och inför anmälningsplikt till Migrationsverket är några av de förslag som Moderaterna vill genomföra inom bostadsområdet. Här är partiets svar på Building Supplys enkät inför valet 2022.

Building Supply ställde samma fem frågor inför valet till samtliga partier. Publiceringarna sker löpande fram till valet den 11 september. Nu har turen att svara kommit till Viktor Wärnick, bostadspolitisk talesperson för Moderaterna.  

1. Hur löser vi bostadsbristen?

Vi behöver arbeta både med utbudet och efterfrågan. Vi vill bland annat genomföra kraftiga regelförenklingar, effektivisera tillståndsprocesserna och se över kreditrestriktionerna. Därtill krävs extra stöd till de som inte kan efterfråga en bostad på den ordinarie bostadsmarknaden – vi anser bland annat att systemet med sociala kontrakt behöver utvecklas och standardiseras.

2. Vilka stöd vill ni se för att få fart på byggtempot?

Vi tror inte att det behövs några statliga stöd för att öka byggandet, Socialdemokraterna har testat detta fler gånger och alltid med samma dåliga resultat. Se till exempel miljonprogrammet eller det senaste investeringsbidraget som dömts ut av Riksrevisionen. Istället behöver reformer, vi la 70 förslag på riksdagens bord i höstas som vi avser att gå vidare med i regeringsställning. Bland annat åtgärder för att minska regelkrånglet och tillgängliggöra mer byggbar mark.

3. Hur minskar vi arbetslivskriminaliteten i byggbranschen?

Det behövs fler och bättre inspektioner på svenska arbetsplatser. Likaså behöver sekretesshinder undanröjas så att berörda myndigheter kan dela relevant information med varandra, exempelvis uppgifter som framkommer vid arbetsplatsinspektioner. Reglerna kring arbetskraftsinvandring behöver fortsatt stramas åt. Det är inte heller ovanligt att människor i det så kallade skuggsamhället arbetar inom byggbranschen. Kommuner och andra myndigheter borde ha en anmälningsplikt till Migrationsverket och Polismyndigheten när de påträffar en person utan tillstånd att vara i Sverige.

4. Hur kan byggbranschen bidra till klimatomställningen?

Vi anser att det är viktigt att arbeta med återbruk och moderna tekniker för att minska materialanvändningen i stort men också att arbeta för att göra de material som trots allt används mer klimatsmarta. Moderaterna tror att både trä, betong och andra material kommer att behövas i framtiden. Det är därför viktigt att genom en god incitamentsstruktur bidra till utvecklingen av mer klimatsmarta versioner av samtliga material. En förutsättning för det är att inget material i sig premieras via standarder, lagstiftningar eller upphandlingar utan att dess samlade egenskaper tillåts vara avgörande.

5. Vad är det första du skulle göra som bostadsminister?

Ge riksarkitekten ett tydligt uppdrag – att se över och lägga fram förslag på hur större hänsyn kan tas till medborgarnas preferenser avseende arkitektur.

Artikeln är en del av vårt tema om Valet 2022.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141