23948sdkhjf

"Styr mot delningsekonomi inom bostad och byggnad"

VALET 2022. Bygg mer hyresrätter och få igång nödvändig energirenovering av bostadsbeståndet, är några förslag Miljöpartiet vill genomföra inom bostadsområdet.

Här är Miljöpartiets svar på Building Supplys enkät inför valet 2022.

Building Supply ställer samma fem frågor inför valet till samtliga partier. Publiceringarna sker löpande fram till valet den 11 september.

Nu frågar vi Emma Hult, riksdagsledamot för Miljöpartiet (Mp). 

1. Hur löser vi bostadsbristen?

För att lösa bostadsbristen måste vi både bygga nytt och bygga om. Miljöpartiet vill att det ska byggas fler bostäder och framför allt fler hyresrätter. Hyresrätter är nödvändiga för dem som inte kan köpa en bostad. Men för att nå klimatmålen är det viktiga att politiken på alla främjar alternativ till att bygga nytt. För att minska behovet av att bygga nytt behöver politiken styra mot delningsekonomi och smartare användning av redan befintliga byggnader och bostäder.

2. Vilka stöd vill ni se för att få fart på byggtempot?

Vi vill utveckla och utöka investeringsstödet. Det investeringsstöd för klimatsmarta hyresrätter som Miljöpartiet drev igenom i regeringen, har ökat byggtakten av klimatsmarta hyresrätter med rimliga hyror i Sverige!

3. Hur minskar vi arbetslivskriminaliteten i byggbranschen?

En dålig arbetsmiljö ska aldrig tillåtas vara ett konkurrensmedel för oseriösa företag. Den svenska marknadsmodellen har en viktig roll att spela, men även Arbetsmiljöverkets tillsynsarbete. Vi behöver också åtgärda de brister i regleringen av arbetskraftsinvandring som har lett att utländsk arbetskraft i vissa fall exploateras.

Under MP:s tid i regeringen bidrog vi till att intensifiera arbetet mot arbetslivskriminalitet genom bland annat. stärkta anslag till Arbetsmiljöverket, krav på personalliggare, månadsvis redovisning av arbetsgivaravgifter och en ny delegation mot arbetslivskriminalitet. Detta arbete måste vara fortsatt prioriterat.

4. Hur kan byggbranschen bidra till klimatomställningen?

Byggsektorn står för cirka en femtedel av Sveriges klimatpåverkan och är en mycket viktig sektor för att vi ska klara klimatmålen. Miljöpartiet vill öka livslängden på det som byggs, minska dess klimatavtryck och energirenovera det befintliga beståndet. Vi har infört klimatdeklarationer för byggnader, nu måste vi snarast lägga till gränsvärden för att öka takten och minska byggsektorns klimatavtryck. Miljöpartiet vill också underlätta för mer träbyggnation som har ett lägre klimatavtryck och vi har ett mål om att minst hälften av alla hus 2025 ska byggas med trästomme. Vi behöver också öka återbruket i byggsektorn, där Miljöpartiet vill stimulera såväl småskaligt som storskaligt återbruk i byggsektorn.

5. Vad är det första du skulle göra som bostadsminister?

Jag skulle skapa en bred politisk överenskommelse kring åtgärder för att lösa bostadsbristen och minska hemlöshet, lösningarna måste få kosta pengar. Jag skulle också se över regelverken för att styra byggandet mot mindre klimat- och miljöpåverkan samt att få igång den nödvändiga energirenoveringen vårt nuvarande bestånd verkligen behöver.

Artikeln är en del av vårt tema om Valet 2022.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063