23948sdkhjf

Yrkesskador gör att många byggnadsarbetare lämnar

Nästan 3 av 10 hantverkare och byggnadsarbetare har haft en eller flera kollegor som har slutat utöva sitt yrke på grund av en arbetsskada .

Nu är årets Bosch Professional Safety Index här, som lanserades förra året. Det är ett index som mäter hur säkerhetsmedvetna hantverkare är i Sverige, baserat på en undersökning bland 300 svenska hantverkare.

– Det är positivt att de flesta vill tänka på säkerheten och det här har ökat en del. Det jag ser lite negativt, var att vibrationer gick ner medan det andra säkerhetstänkandet har gått upp. Jag tror att det har att göra med att det kan vara svårt att förstå och att regler och sådant tas fram på en väldigt akademisk nivå. Man tänker inte på hur de som faktiskt och praktiskt ska använda och implementera dem ser på det, säger Jakob Riddar, forskare arbets- och miljömedicin med inriktning vibrationer på Skånes universitetssjukhus i Lund.

Bosch Professional Safety Index ligger i år kvar på 67, på en skala från1 till hundra. Det visar glädjande att indexet inte går ner, men också att det finns mycket kvar att göra för att öka säkerhetsmedvetenheten bland hantverkare och för att få ner antalet arbetsolyckor och permanenta arbetsskador.

Trots att 3 av 10 upplever att arbetskamraterna generellt blivit bättre på att följa föreskrifterna så är det jämfört med 2021 fler år 2022 – närmare bestämt var femte svarande – uppger att det på arbetsplatsen inträffade olyckor med bestående personskador som följd.

Bosch har en del verktygsfunktioner som minskar skaderisken. KickBack Control minskar skaderisken genom att stänga av motorn på en bråkdels sekund om verktyget oförutsett skulle rotera runt borraxeln. Vibration Control minskar mängden vibrationer och Drop Control, stänger av maskinen om den åker i golvet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Derome trimmar grunden - krymper klimatpåverkan med 62 procent
Om du utsätts för asbest
Ny samverkan för en uppkopplad stad
Fristående kedja blir ny medlem hos Bolist
De går samman för minskat byggavfall
Ny vd för Woody Bygghandel
Andra Nordiska Medier
Entreprenad
NTT Woodnet
Transportnet

Sänd till en kollega

0.094