23948sdkhjf

Debatt: Nu vill alla ha solcellsinstallationer

Behovet av oberoende besiktningsmän har exploderat. Men hur kommer det sig då att yrkeshögskoleutbildningar tvingats skjutas på framtiden på grund av för få sökande? Den frågan ställer sig Katarina Gillblad, småföretagare med intresse för solceller.

Men när efterfrågan ökar så snabbt blir det inte alltid rätt. Alla branschens aktörer söker med ljus och lyckas efter personer att anställa men att hitta erfarna, redan kunniga personer är svåra. Även om den nyanställda har en utbildning i bagaget saknas av förklarliga skäl ofta praktisk erfarenhet vilket ställer stora utbildningskrav på arbetsgivarna. Och på den resan är det lätt hänt att levererade installationer inte alltid blir perfekta. Därför måste du även ha oberoende besiktningsmän.

Hur kommer det sig då att yrkeshögskoleutbildningen ”Kvalitetssäkring av hållbara solcellsanläggningar” tvingas skjutas på framtiden på grund av för få sökande? Tyvärr kan jag inte svara på frågan. Utbildningen erbjuds kostnadsfritt av Nercia och vänder sig till redan yrkesverksamma personer som vill bredda sin kompetens med kunskap som krävs för att öka säkerheten på solcellsinstallationer.

Vad är då de vanligaste felen? Enligt Richard Nyberg på Nybergs elkonsult AB, som har 28 års erfarenhet inom installationsbranschen och har gjort otaliga besiktningar av solcellsinstallationer, består den största bristen på praktisk erfarenhet. Och att det saknas utbildningar med praktisk inriktning. Att man gått en kurs, suttit på föreläsningar och lästa böcker betyder inte att man har kunskapen att utföra korrekta installationer.

Det värsta felen han upptäckt vid en besiktning v ar en anläggning där växelriktaren var felkopplad och jorden var fel ansluten. Och så satt panelerna och takinfästningarna inte fast på alla infästningspunkter. På flera större anläggningar som besiktigas har kabeldimensioneringen på AC-sidan varit bristfällig, det vill säga något för varumärket och för långa utlösningstider vid kortslutning.

Tyvärr har bara en handfull av det hundratal besiktningar han gjort felfria. Vilket delvis kan bero på att han allmänt får besiktningsuppdrag först när ägaren känner att något inte stämmer i stället för i samband med överlämnandet.

"Tyvärr har bara en handfull av det hundratal besiktningar han gjort varit felfria"

Givetvis vore det optimala att alla solcellsinstallationer blev perfekt utförda. Själv tror jag mer på en lösning där alla professionella solcellsinstallatörer känner sig så trygga i att de gör ett bra jobb att hjälpa sina kunder att hitta varenda kompetent och oberoende besiktningsman som finns. Så att kunden kan välja. Det skulle ge mig som potentiell kund ett gott intryck.

Så vilken kunskap eller erfarenhet bör du besitta för att kunna utföra en besiktning? Helst innehar du en elbehörighet. Kunskap om byggnadsmaterial och deras egenskaper är också nödvändigt. Och höjdrädsla ingår inte… Att vara oberoende i alla lägen innebär att du ibland får medla vilket innebär att du måste kunna juridiken i avtalen.

Summan av det här har du om du är certifierad besiktningsman eller godkänd besiktningsman av SBR, Sveriges byggingenjörers riksförbund.

Katarina Gillblad - Agronomics & Solchanserna 
Småföretagare specialiserade på pris- och marknadsrisk.
Med ett ben i jordbrukets råvarumarknader och ett i solcellsbranschen. 

Artikeln är en del av vårt tema om Debatt.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Antalet solcellsanläggningar ökar med 50 procent
Bygghandel  får ny huvudägare
Cementa byter namn
Veidekke bygger för 1,5 miljarder åt Volvo
Fiskarhedenvillan: Snart nyttjar vi bilbatteriet för husenergin
Byggare i konkurs - "Troligt att entreprenader kan övertas"
Andra Nordiska Medier
Entreprenad
NTT Woodnet
Transportnet

Sänd till en kollega

0.112