23948sdkhjf

Fabege bygger hus av hus

Bostadsutvecklaren tar hållbarhet till en ny nivå. Hållbarhetshuset på 1 000 kvadratmeter minskat klimatavtrycket med 105 ton koldioxid jämfört med bygge av nya material.

Hållbarhetshuset, den första pilotbyggnaden inom ”Återhus - att bygga hus av hus”, står nu klar i de nya stadskvarteren Haga Norra i Arenastaden.

Lärdomarna från projektet gör att Fabege kan återbruka inom projektverksamhet och bidra med ny kunskap inom fastighetsbranschen.

Hållbarhetshuset har uppförts på initiativ av Fabege i samarbete med entreprenören Zengun, och innebär ett minskat klimatavtryck med 105 ton koldioxid, jämfört med om man hade byggt huset med nytt material. 

Projektet är en del av det Vinnova finansierade forskningsprojektet Återhus – att bygga hus av hus, där 14 samverkansparter utvecklar metoder, processer och verktyg för att återbruka tunga byggnadsdelar såsom stommar och fasader av stål och betong.

Hållbarhetshuset på 1 000 kvadratmeter inrymmer kontor, mötesytor och showroom och har därmed en funktion både som etableringskontor och som mötesplats för att skapa kunskap kring projektet och återbruk.

–  Det finns ett stort intresse kring att bygga hus av hus och vi ser fram emot att dela med oss ​​av våra erfarenheter. I klimatfrågorna ska det inte finnas konkurrens, utan här bör alla hjälpas åt att driva branschen framåt och bidra till klimatmålen, säger Mia Häggström, hållbarhetschef Fabege. 

Det här projektet är bara början på en lång resa för ökad hållbarhet. Fabeges ambition är att bredda paletten av material som återbrukas. Hållbarhetshuset är till exempel det första projektet i Sverige med återbrukade stommar, i form av HDF-bjälklag. Ökat återbruk av material är viktigt för att minska klimatpåverkan, och kan också ha ett positivt värde för energi- och vattenförbrukning och ha ekonomiska och historiska värden.

Hållbarhetshuset består av 70 procent återbrukat material vilket innebär ett minskat klimatavtryck med 105 ton CO2, jämfört med man som byggt huset med nytt material. 

–  Hållbarhetshuset är ett pilotprojekt som väcker stort intresse då hela branschen vill sänka klimatavtrycken i sina projekt . Vi ser fram emot att dela våra lärdomar med branschen och att fortsätta återbruka i större skala i framtiden, berättar Emilie Larsson, projektchef på Fabege. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Annie Lööf satsar på grönt stål
Ramirent köper företag
Han blir ny vd för Castellum
Byggleverantörens vd lämnar bolaget
Får 625 miljoner i ersättning från staten
BRF-kapning allt vanligare - Ekobrott drabbar 12 procent
Andra Nordiska Medier
Entreprenad
NTT Woodnet
Transportnet

Sänd till en kollega

0.125