23948sdkhjf

Fastighetsbolag avtalar med energibolag om koldioxidlagring

Fastighetsbolaget Wihlborgs avtalar med Öresundskraft om köp av negativa utsläppsverifikat för att använda som klimatkompensation.

Wihlborgs går i bräschen för koldioxidlagring bland fastighetsbolag och tillsammans med många andra åtgärder ska man halvera klimatpåverkande utsläpp till år 2030.

Koldioxidlagring är bara en bland många åtgärder, som energioptimering, byggmaterial, återbruk och solceller. Men koldioxidlagring står för en betydande del, säger Magnus Lambertsson, regionchef vid Wihlborgs Fastigheter i Helsingborg, till Framtidens Bygg.

Exempelvis har Wihlborgs hela 600 laddpunkter för elbilar inom Wihlborgs som är verksamma i Malmö, Lund och Helsingborg, varav 350 är i Helsingborg.

– Vi har ökat antalet elbilladdningar med 400 procent på kort tid, säger Magnus Lambertsson.

Fastighetsbolaget Wihlborgs ska köpa 10 000 ton negativa CO2-ekvivalenter fördelat på 5 år i region Helsingborg. Pris och andra villkor spikas när Öresundskrafts styrelse slutligen godkänner en anläggning för CCS vid Filbornverket, och har byggt en fullskalig anläggning för avskiljning av koldioxid vid Filbornaverket.

Målet är att ha en lösning förkoldioxidfångning på plats på Filbornaverket 2027. Genom att köpa negativa utsläpp kan en kund kompensera för klimatutsläpp som är svåra att få bort i egen regi.

– År 2045 ska hela vår verksamhet vara klimatneutral, säger Magnus Lambertsson.

Artikeln är en del av vårt tema om Energi.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079