23948sdkhjf

De bygger världens första koldioxidneutrala logistikcenter

Fastighetsbolaget NREP kommer att vara koldioxidneutral 2028 utan användning av externa klimatkompensationer.

Det var budskapet innan COP26, FN:s årliga klimatkonferens, gick av stapeln förra året. Och nu har de första stegen tagits. NREP har precis påbörjat utvecklingen av världens första klimatneutrala logistikcenter, som byggs strax utanför Stockholm i Sverige. Logistikcentret är på 20 000 kvadratmeter och kommer att bli det mest hållbara i sitt slag i världen, säger fastighetsutvecklaren.

– Fastigheter står för över en tredjedel av växthusgasutsläppen i Europa i dag. Som företag anser vi därför att vi har ett stort ansvar och verkligen kan göra skillnad när det kommer till klimatkrisen. NREP vill ligga i framkant och visa att byggande kan vara hållbart samtidigt som det också är en bra affär. Med logistikcentret hoppas vi kunna stärka en hållbar utveckling och inspirera andra i branschen att göra detsamma, säger NREP:s vd Claus Mathisen.

Det nya logistikcentret är det första i världen som är koldioxidneutralt, både när det gäller nollutsläpp från inbyggd koldioxid och nollutsläpp från driften av centret. Men ambitionerna stannar inte där, säger Claus Mathisen.

– Vi har ett mål om att våra framtida projekt ska leva upp till våra 'Triple Zero'-ambitioner. Det betyder att de ska vara klimatneutrala både i byggnation och i drift och då får det inte tillkomma några extra kostnader. Med denna koldioxidneutrala logistik center är vi därför redan ett steg närmare att kunna förverkliga det målet, det är ambitioner som vi har för godkännande på Science Based Targets just nu för att visa att vi verkligen menar det, säger han.

Det nya projektet är NREP:s största satsning på klimatfronten hittills. Därför har Claus Mathisen uppmärksammat mottagandet särskilt.

– Vi var spända på att se hur våra intressenter skulle reagera på våra planer. Men responsen har överträffat alla förväntningar. Bankerna står i kö för att finansiera projektet, potentiella hyresgäster är redan redo att flytta in och vi får hela tiden nya förfrågningar från leverantörer som vill komma ombord. Vi är glada att se att så många stödjer våra ambitioner och den gröna omställningen. Projektet i Sverige visar att möjligheterna att bygga klimatneutralt finns redan idag. Nu hoppas vi att fler ska inspireras, så att vi kan skala upp de hållbara lösningarna och därmed minska kostnaderna tillsammans, säger han.

I NREP:s logistikcenter beaktas hållbarhet under hela byggnadens livscykel. Tanken är att visa att man kan komma väldigt långt om man tänker i nya banor. Till exempel har den traditionella cementen ersatts med ett nytt grönt alternativ, väggar och tak är av trä och centret drivs uteslutande med grön energi. Tillsammans beräknas enbart materialvalet kunna minska koldioxidutsläppen med 60 procent jämfört med NREP:s övriga logistikbyggnader.

– Vi är otroligt stolta över att arbeta tillsammans med så många duktiga entreprenörer, så att vi tillsammans kan visa att det går att nå väldigt ambitiösa klimatmål. Detta projekt kombinerar bland annat ny rymdteknik och gamla byggmetoder. Det visar verkligen hur långt man kan komma genom att dela kunskap och arbeta tillsammans. Jag hoppas verkligen att det kan inspirera andra att tänka i nya banor, säger Claus Mathisen.

– Projektet visar att det går att säkra betydande koldioxidminskningar redan idag om man börjar tidigt i planeringsfasen och till exempel kombinerar nya och traditionella material. Jag är övertygad om att aggressiva koldioxidmål är sunda affärer och det rätta att göra. Jag hoppas att projektet kan inspirera andra att tänka i nya banor, säger Claus Mathisen.

Det nya logistikcentret är det första av totalt tre innovationsprojekt, som tillsammans utgör en central del av NREP:s plan att skapa en koldioxidneutral fastighetsportfölj. Projekten ska vara klara redan 2025 och förväntningen är att minst ett av de två kommande projekten ska byggas i Danmark.

Om NREP

  • NREP förvaltar totalt över 7 miljoner kvadratmeter fastighetsprojekt i Danmark, Finland, Sverige, Norge, Polen och Tyskland.
  • Som en del av framtidsvisionerna har företaget förbundit sig att uppnå en koldioxidneutral fastighetsportfölj till 2028.
  • NREP har mer än 600 anställda i hela Europa och förvaltar tillgångar för totalt 18 miljarder. Euro.

Artikeln är en del av vårt tema om Klimatsmart.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125