23948sdkhjf

Logicenters nya logistikprojekt – siktar på koldioxidneutralitet

Triple Zero är namnet på Logicenters nya projekt – byggnader som ska vara koldioxidneutrala och vars byggnadsprocess är inspirerad av rymden och växtriket.

Först ut är uppförandet av en logistikbyggnad i Bålsta Logistikpark, norr om Stockholm. Än så länge har spaden inte satts i marken, utan just nu pågår en detaljerad planering kring val av material och byggteknik som ska användas i processen.

Vi har pratat med Eva Sterner, chef för utvecklingsprojekt hos Logicenters, om det nya projektet som hon beskriver som ”att korsbefrukta marknaden”.

– Logicenters har väldigt ambitiösa målsättningar att nå koldioxidneutralitet, så innan 2028 hoppas vi att ha en klimatneutral fastighetsportfölj. Det ställer stora utmaningar på alla fastigheter som vi förvärvar och bygger, men när vi bygger har vi också den största möjligheten att påverka, säger Eva Sterner och fortsätter:

– Vi har sett över allt från de stora delarna i projekten med stomme, fasad och tak till de mindre delarna, för att se vilka alternativ som finns. Då kom vi fram till att de går att bygga mot klimatneutralitet redan i dag.

Ambitionen är att nå koldioxidneutralitet i det första projektet. I stället för stålstomme kommer exempelvis träkonstruktioner att användas. Andra alternativ som bolaget tittat på är biocement, fasadelement i trä, takelement i trä med visst inslag av stål för bärighetens skull samt hampasisolering i stället för stenull. 

– Den stora utmaningen är att hitta material där man faktiskt tillverkat dem utan att släppa ut så mycket koldioxid. Just i dag och kanske några år framåt, måste vi använda växtbaserade material som till exempel trä och hampa innan man har utvecklat grönt stål fullt ut.

Tillsammans med en organisation med kopplingar till NASA, tittar logistikfastighetsutvecklarna på olika material eller tekniker som kan användas i det nya projektet.

– Om man tittar på alla uppfinningar som gjorts för att vi människor ska kunna ta oss ut i rymden, är det otroliga teknikutvecklingar som har skett. Solceller utvecklades till exempel för att rymdfärjor skulle kunna ta sig ut i rymden och som nu användas i dag, eller koncept liknande rymdduschar som finns för vår bransch, säger Eva Sterner och fortsätter:

– Då började vi fundera på om det finns andra uppfinningar som vi skulle kunna utveckla till att bli en produkt vi kan använda i byggbransch. Det var egentligen där vår fundering och nyfikenhet väcktes, så vi bollar tänkarna med en organisation som har ingång till NASA för att hitta lösningar.

Fakta: Logistikbyggnaden 

Anläggningen är planerad att stå färdig vid slutet av 2023.

Totalt kommer byggnaden att mäta 20 000 kvadratmeter och vara en dela av Bålsta Logistikpark.

Logistikbyggnaden byggs på spekulation.

Byggnaden uppförs på spekulation, vilket innebär att Logicenters inte har någon hyresgäst på plats ännu. Anläggningen är förväntad att stå färdig i slutet av nästa år, och i dagsläget har de kapat koldioxidutsläppen i materialutbudet med 60 procent.

– Vi vill visa att det redan nu går att komma mycket längre i processen att uppnå klimatneutralitet. Å andra sidan kommer det här att kosta mycket mer, men vi är redo att ta den kostnaden för att visa att det går och för att få andra att följa efter.

Projektet Triple Zero innebär, förutom högre kostnader, att byggnadsprocessen kommer att se annorlunda ut.

– Vi behöver splittra vår byggprocess ännu mer, nu måste vi dela upp det i fler entreprenörer för att försöka få olika tillverkare att jobba tillsammans. Det innebär att vi pusslar ihop exempelvis hampaisoleringen med en taktillverkare så de jobbar ihop och hittar nya lösningar, så vi korsbefruktar marknaden, säger Eva Sterner.

Artikeln är en del av vårt tema om Intervjun.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Försvunne mannens sele och broräckesdel funna
Wihlborgs bygger ut åt Renta för 42 miljoner
Veckans konkurser - vecka 23
SBB:s vd Ilija Batljan avgår - han tar vid istället
Studenter bygger bro över vallgrav
Vd inför samma lön för alla

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093