23948sdkhjf

Den blev Göteborgs bästa byggnadsverk 2022

Kontorsbyggnaden Nodi i Nya Hovås belönas med utmärkelsen Göteborgs bästa byggnadsverk 2022.

Nodi i Nya Hovås är en kontorsbyggnad med nytänkande arkitektur i trä. Den fem våningar höga byggnaden stod färdig sommaren 2021 och har fått stor internationell uppmärksamhet. I november samma år utsågs Nodi i Dezeen Awards till årets bästa kontorsbyggnad.

Nu har byggnaden belönats även på hemmaplan, denna gång som Göteborgs bästa byggnadsverk 2022. Den vinnande byggnaden uppfyller fondens krav på en god gestaltad livsmiljö med särskild vikt på estetiska, miljömässiga och användarvänliga lösningar.

Juryns motivering:

”Den dovt mörkbruna trävolymen är platsens lugn. Omgivningens cirkus av tegel, puts, plåt, och aluminium, ackompanjerad av 158:ans puls, är en kontrast till den mörka gestalten som ber om ’största möjliga tystnad’. De utkragande våningarna mot söder och väster är en trygg balansakt som bygger på ett rationellt pelar-balksystem av limträ. Byggnadens överhäng ger fasaden skugga samtidigt som resultatet, byggnadens hela form, hävdar områdets betydelse. Formen känns igen i samtida och historiska exempel där bärverket är en fundamental utgångspunkt. Väldetaljerade massiva träkonstruktioner, höga våningshöjder och tekniska system som konsekvent följer konstruktionens rytm ger invändigt en säreget rättfram arbetsmiljö. Med kontorshuset Nodi redovisar byggherre, arkitekt och entreprenör ett genuint och professionellt intresse för en ny hållbar värld. Applåder!”

– Byggnaden är väldetaljerad, och samtidigt stramt vacker till sin karaktär. Samtida och historisk byggnation på samma gång. Här har byggherre, arkitekt och entreprenör visat på ett genuint intresse för en ny hållbar värld. Det är bara att applådera!, säger Carina Ridenius, ledamot i priskommittén för Per och Alma Olssons fond, i ett pressmeddelande.

Nodi är Göteborgs första kontorshus i trä och är resultatet av ett nära samarbete mellan BRA Bygg, Next Step Group, Bygg-Göta och White Arkitekter.

Kommentera en artikel

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.219