23948sdkhjf

Ekobrottshärva i Göteborg – 40 miljoner gick till svart lön

Två byggfirmor står i centrum för en ekobrottshärva i Göteborg, där 13 personer nu står åtalade för grov näringspenningtvätt samt grovt bokföringsbrott i ett ärende om arbetslivskriminalitet. Under en period på två år ska 40 miljoner kronor ha tagits ut kontant för att avlöna svart arbetskraft, det framgår i ett pressmeddelande från Ekobrottsmyndigheten.

Enligt åtalen ska brottsligheten ha pågått mellan 2021 och februari 2023. Merparten av de 13 personer som står åtalade är medborgare i Polen och Ukraina och ska vara kända av polisen sedan tidigare.

Två enskilda firmor i Göteborg ska ha sålt byggtjänster till byggföretag och privatpersoner för cirka 64 miljoner kronor. Men bara en mycket liten del av intäkterna ska ha redovisats till Skatteverket.

Istället har intäkterna genom flera led ha skickats till bankkoton i Polen. Av 64 miljoner kronor har 40 miljoner tagits ut i kontanter från olika kontokort och av flera olika personer.

Uttagspersonerna är verksamma inom byggbranschen och den lön deras arbetsgivare har rapporterat till Skatteverket har varit mycket mindre än de summor de har tagit ut i kontanter.

– Enligt vår utredning tyder allt på att kontanterna har använts för att avlöna svart arbetskraft inom byggbranschen. Bokföringen i de två firmorna har varit mycket bristfällig, kommenterar Katarina Kepplerus, förundersökningsledare och kammaråklagare vid EBM i Göteborg, i pressmeddelandet.

Huvudmännen i brottsupplägget är två män som har tagit de enskilda firmorna i anspråk för att användas i brottsupplägget.

Utredningen ska ha satts igång när en livsmedelsbutik i Göteborg under 2022 upptäckte hur ett antal personer, flera gånger i veckan, tog ut stora summor pengar från bankomater i anslutning till butiken. Butiksägaren kontaktade då områdespolisen som i sin tur upprättade en anmälan om misstänkt penningtvätt som EBM tog över.

– Utredningen har varit mycket omfattande och komplicerad. Kartläggningen av den bakomliggande näringsverksamheten som finansierat dessa stora uttag har inkluderat rättshjälpsbegäran till Polen. Genom den bristfälliga bokföringen, utlandstransaktionerna i flera led och de omfattande kontantuttagen har man kunnat dölja pengarnas ursprung. Samtliga dessa åtgärder innebär ett sånt klandervärt risktagande att det utgör penningtvätt, säger Katrina Kepplerus.

Åklagaren yrkar även på näringsförbud i sammanlagt 24 år för fyra av de misstänkta samt företagsbot mot två bolag på sammanlagt 2 miljoner kronor.

Huvudförhandling inleds den 30 januari vid Göteborgs tingsrätt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062