23948sdkhjf

Byggnads ordförande: ”Regeringen kan inte längre gå under radarn”

Hundratals byggnadsarbetare samlades på tisdagskvällen för att kräva åtgärder mot byggkrisen från regeringen. Över 18 000 underskrifter lämnades till bostadsminister Andreas Carlson (KD). ”Byggsektorn har tvärnitat och så kan vi inte ha det”, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.

”Bygg bort krisen” skanderade över Sergels torg när byggnadsarbetare demonstrerade mot regeringens uteblivna agerande för att motverka byggkrisen. En av initiativtagarna till kampanjen, byggnadsarbetaren Kent ”Renen” Johansson, var på plats.

– Vi har drivit på i flera år. Det började med en oro för kriminalitet i byggbranschen, men när krisen kom så valde vi att lyfta den och bostadsbristen, säger han.

– Det är två köer, en för arbetslösa och en för de som saknar bostad.

I slutet på förra året började man med att gå ut till omkring 25 byggarbetsplatser runtom i Stockholm. När namninsamlingen hade avslutats på tisdagseftermiddagen hade fler än 18 000 byggnadsarbetare skrivit under.

– Det som är så häftigt är att det var gräsrötterna som startade det här. Sedan har de högre upp hakat på.

Han berättar att han var med under 90-talskrisen och är orolig för att samma misstag ska upprepas igen.

– Det ledde till att en generation byggnadsarbetare försvann. Mina söner är också byggnadsarbetare och de fick sparken redan i våras. Man märker att det saknas många unga byggare i branschen.

Det är en upptrissad men glad stämning på Sergels torg. Stefan Slottensjön, också en av initiativtagarna, ställer sig på talarplatsen. Han skräder inte orden i sin kritik mot regeringen och bostadsminister Andreas Carlson (KD).

– Det är helt bortkastat att lyssna på den här regeringen. De har ingen plan för att lösa krisen förutom att man ska lita på marknaden. Det är nys!

Han vänder sig sedan till bostadsministern som är på plats och lyssnar för att ge honom en uppmaning.

– Jag vill att Andreas Carlson och regeringen erkänner att de har gjort fel när de inte har agerat. Andreas, idag har du chansen att göra det och se till att vi bygger oss ur krisen.

Även GS-facket har anslutit till kampanjen och var representerade på demonstrationen.

– Krisen slår stenhårt mot träindustrin och framför allt på småorterna. Det är jobb som behövs för att klara den gröna omställningen som försvinner just nu, sa ordförande Per Olof Sjöö.

Han menar att klyftorna mellan stad och land kommer öka ännu mer om man inte gör något. Han riktar särskild besvikelse mot Kristdemokraterna som han menar lovade att se till "hjärtlandets" välmående.

– Det är ett svek mot landsbygden som behöver träindustrin, mot de som behöver bostäder och mot byggnadsarbetare, säger han.

När det var dags för Byggnads ordförande Johan Lindholm att tala uppmanade han regeringen att lyssna på byggnadsarbetarna och alla de som saknar en bostad. Han krävde också svar på vilka besked de kan ge om åtgärder för att stoppa krisen.

– Det krävs en rättvis bostadspolitik och en radikal förändring. Vi måste förstå att en bostad är en rättighet och inte en handelsvara, säger han.

Även han är oroad för att man ska hantera den här krisen som den förra och förlora stora delar av den kompetens som finns.

– Många byggnadsarbetare är oroliga för att förlora jobbet och det sker en förödande utveckling just nu. Det vore den högsta graden av idioti att göra det igen, säger han.

När alla tal var genomförda var det dags för Stefan Slottensjö att lämna över de 18 000 underskrifterna till bostadsminister Andreas Carlson. Det gjorde han tillsammans med Roger Pettersson, träindustriarbetare på Boklok Gullringen som gått från 220 till 14 anställda på ett år.

Efter demonstrationen var Byggnads ordförande Johan Lindholm nöjd med aktionen.

– Jag tyckte vi var väldigt tydliga. Det måste hända något och regeringen kan inte längre gå under radarn. Byggsektorn har tvärnitat och så kan vi inte ha det.

Han tror och hoppas att politikerna nu kommer vakna. Han berättar att han pratade med Andreas Carlson innan demonstrationen och att de kommer träffas för att diskutera vad som behöver göras.

– Det ligger ett enormt ansvar på honom och regeringen. Men under min tid som ordförande har jag gått igenom sex bostadsministrar och de har varit lika osynliga dem också. Men berörs han inte av den här demonstrationen så vet jag inte vad man ska göra, säger han.

Även Kent ”Renen” Johansson var väldigt nöjd.

– Vi har hållit på i flera år nu och sedan står man här och de är så mycket folk. Jag blir verkligen glad. Det är en jättehärlig dag, säger han.

Nu har vi tummen i ögat på regeringen

Samtidigt är han medveten om att det inte slutar här. Trots att kampanjen har nått sitt slut så är det på många sätt nu det riktiga arbetet börjar för att få till verklig förändring.

– Nu har vi tummen i ögat på regeringen. Bostadsministern har fått underskrifterna så kommer vi ställa frågan: vad gör ni åt problemet? Sen ställer vi samma fråga imorgon och varje dag efter det tills vi får svar.

Artikeln är en del av vårt tema om Byggkrisen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063