23948sdkhjf

Flera takras i norra Sverige – otydlig ansvarsfördelning?

Flera allvarliga takkollapser har på kort tid inträffat runt om i norra i Sverige. Men fenomenet är inget nytt och snart väntas en statlig utredning i frågan vara klar, rapporterar TV4 Nyheterna.

I slutet av februari kom flera nyheter av samma karaktär på kort tid. Taket på en padelhall i Östersund rasade in. I Robertsfors föll taket på en ladugård och tio djur fick avlivas. En vagnhall på brandstationen i Umeå drabbades också av takkollaps. Senast i helgen rasade taket på en sportbutik beläget i ett köpcentrum i Östersund och tre personer fick föras till sjukhus.

Edsbyn bandyhall och Skellefteå Kraft Arena är två av de lokaler som tvingats stänga i vintern till följd av risk för takras.

Nyheterna vittnar om ett utbrett problem i de norra delarna av landet. I flera av fallen framgår att tunga snötäcken och väderomslag misstänks ligga bakom takrasen.

Men byggnadsras under vintertid är inget nytt och problemet har uppmärksammats många gånger förr. Efter att taket på idrottshallen Tarfalahallen i Kiruna rasade in i mars 2020 inledde Statens haverikommission (SHK) en utredning.

SHK:s rapport pekade då på brister i takstolarnas stabilitet som orsak till raset. De gjorde även bedömningen att bristen i stabilitet inte enbart var begränsad till takkonstruktioner exakt likadana som den i Tarfalahallen i Kiruna, utan även kunde finnas i andra underspända takkonstruktioner i limträ.

SHK rekommenderade då alla byggnadsnämnder att utvärdera dessa typer av byggnader ur säkerhetssynpunkt för att undvika fler takras. För att underlätta byggnadsnämndernas tillsynsarbete samlade Boverket information, regler och vägledning som kan vara användbar för de som utför tillsynen.

– Jag tänker att det är en typ av problem vi inte borde ha i modern tid, säger Tomas Carlsson, expert på konstruktionsregler hos Boverket till TV4 Nyheterna.

Tomas Carlsson säger till nyhetskanalen att konstruktioner ska hålla om Boverkets regler följs. Men han säger också att säkerheten i byggnader definitivt kan höjas och att det är av yttersta vikt att planering och konstruktion av nya byggnader förbättras, samt att säkerhetsfrågor prioriteras.

Regeringen tillsatte också en statlig utredning 2022 med anledning av olyckan i Kiruna. Detta efter att SHK rekommenderat införande av krav på dimensionskontroll av en oberoende aktör för att förhindra säkerhetsbrister.

I november 2023 tog regeringen emot Byggkontrollutredningens betänkande. I ett pressmeddelande skrev regeringen då att utredningen pekar i sitt betänkande på otydligheter i ansvars- och rollfördelning i plan- och byggregelverket och föreslår bland annat obligatorisk sakkunnigkontroll för vissa byggnadsverk.

Utredningen väntas vara klar inom en snar framtid och kan leda till lagändringar, rapporterar TV4 Nyheterna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.112