23948sdkhjf

Forskare vill använda origami-strukturer i byggnader

Forskare på University of Michigan vill skapa mer anpassningsbara byggnader genom att använda sig av origamiliknande moduler. Nu har man nått ett genombrott för att få tekniken att fungera.

Origami är ett japanskt ord som beskriver konsten att vika papper till tredimensionella objekt. Idén att använda principerna inom origami för att bygga bärande moduler har funnits länge men ingen har lyckats få tekniken att fungera.

Men nu har forskare på University of Michigan nått ett genombrott som öppnar upp för att använda origamiliknande moduler som är enkla att transportera och återanpassa.

– Enhetligheten i komponentens tjocklek är det som är nyckeln och det som saknas i många nuvarande origamisystem. När du har det, tillsammans med lämpliga låsanordningar, kan vikten som läggs på en struktur överföras jämnt genom hela konstruktionen, säger Evgueni Filipov, docent i civil- och miljöteknik vid University of Michigan till Global Construction Review.

I sin studie publicerad på vetenskapstidsskriften Nature skriver man vi idag är "omgivna av byggnader och infrastruktur byggda med en traditionell filosofi där strukturer byggs långsamt och står i 50 till 100 år, med begränsad anpassningsförmåga, dekonstruktion och återanvändning"

I sin vision om framtida byggnadsstrukturer vill man bland annat att de ska kunna förändras efter omgivningen och användares krav och kunna packas effektivt för en snabbt och enkelt transport dit de behövs.

Forskarna har byggt en prototyp som är knappt en halvmeter bred. Den kan fällas ut för att bilda en fyra meter lång bro, två meter hög busshållplats och en fyra meter hög pelare.

– Med sin anpassningsförmåga och lastbärande förmåga kan vårt system bygga strukturer som kan användas i modern konstruktion, säger Evgueni Filipov.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078