23948sdkhjf

Stöttning från staten nödvändigt enligt ny utredning

Regeringen vill se mer svensk kärnkraft. Att bygga reaktorer är dock ingen barnlek, enligt en utredning måste staten ta ett stort ansvar för både finansieringen och riskdelningen.

I slutet av förra året fick Mats Dillén regeringens uppdrag att reda ut vad som krävs för att två storskaliga kärnkraftsreaktorer ska kunna finnas på plats senast 2035.

I mitten av augusti överlämnade han sin promemoria till regeringen.

Utredningen slår bland annat fast att de ekonomiska riskerna för den här typen av projekt är stora. Man föreslår därför att ett statligt stöd ska ges till företag som investerar i ny kärnkraft.

Man pekar också på konstruktionsrisker, marknadsrisker samt politiska och regulatoriska risker. Det råder också stor osäkerhet vad gäller prissättningen.

Utredningen föreslår därför en finansierings- och riskdelningsmodell med tre komponenter:

1: Statlig lånefinansiering, där staten lånar ut pengar till en ränta som är lägre än den som råder på marknaden. Räntan ska sedan höjas under driftsfasen.

2: Prissäkringsavtal, så att staten går in med stöttning om marknadspriset är lägre än det avtalade. Om marknadspriset är högre får staten intäkter som kan föras vidare till konsumenterna.

3: Risk- och vinstdelning, som ger projektägaren en lägre avkastning på sin investering och där vinsterna i stället delas med staten och elkonsumenterna.

Hela promemorian kan läsas här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125