23948sdkhjf

BIM ska öka produktivitet inom anläggningsbranschen

Trafikverket ställer nu krav på att använda BIM i upphandlingar.
I nya investeringsprojekt som Trafikverket upphandlar kommer det från och med 2015 att bli krav på att använda BIM, byggnadsinformationsmodellering. Avsikten är att driva på utvecklingen och bidra till ökad produktivitet i anläggningsbranschen.

Förutser problem
Med hjälp av BIM går det att skapa en digital modell av till exempel en väg eller en bro som innehåller all relevant information. Den tredimensionella modellen kan förutsäga kostnader och visa på problem redan innan de uppstår. I takt med att fler använder BIM kommer arbetssättet att bidra till ökad effektivitet och produktivitet i anläggningsbranschen.

– Som landets största beställare av anläggningsarbeten får Trafikverket en tongivande roll när det gäller utvecklingen av hela anläggningsbranschen och beslutet att fastställa en BIM-strategi väntas få en stor påverkan på hela branschen, säger Ann-Therése Albertsson, som leder arbetet med att införa BIM i Trafikverket, i ett pressmeddelande.

På kort sikt ska Trafikverket ställa tydliga krav på att BIM används i investeringsverksamhet enligt en definierad lägsta nivå från och med 2015. På lång sikt är målet att Trafikverket ska hantera anläggningsdata med hjälp av BIM genom hela anläggningens livscykel.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078