23948sdkhjf

Fastighetsägarna: ”Tvärstopp för solenergi”

Regeringen har lagt fram ett förslag att införa en solenergiskatt. Detta, menar Fastighetsägarna Sverige, kommer att leda till tvärstopp för utbyggnaden av solenergianläggningar och ett avstannande av omställningen till en hållbar energianvändning.
Regeringen planer innebär en sänkning av dagens gräns för skattebefrielse från en effekt på 450 kW till 144 kW.

– Den sänkta gränsen för energiskattebefrielse innebär i praktiken ett stopp för fortsatt solenergiutbyggnad, eftersom många anläggningar har betydligt högre effekt än 144 kW för att kunna täcka en del av fastighetens elförbrukning, säger Yogesh Kumar, miljöchef på Fastighetsägarna Sverige, som menar att förslaget innebär att flerbostadshus, skolor, sjukhus, lager och andra stora byggnader hämmas att göra nödvändiga investeringar att producera miljövänlig solel inom överskådlig tid.

Många fastighetsägare har investerat i stora solcellsanläggningar för att minska sitt behov av köpt el. Med regeringens förslag kommer det inte längre vara billigare att använda egenproducerad solel eftersom denna beläggs med energiskatt.

– Detta gör att investeringarna i solceller kommer att avstanna, säger Yogesh Kumar och fortsätter.

Vill ha skattelättnad
För att inte omställningen till hållbar energiproduktion helt ska upphöra behöver regeringen behålla den högre gränsen för skattebefrielse. Det, menar Fastighetsägarna, skulle stimulera en fortsatt utbyggnad av solcellsanläggningar och bidra till minskad miljöbelastning.

Fastighetsägarna framför även att solelsproducenter bör få använda elnätet för att flytta el från produktionsplatsen till sina egna förbrukningspunkter utan att behöva betala energiskatt. Det skulle stimulera fortsatt solelsproduktion på platser med goda förutsättningar för att använda elen även i andra fastigheter.

– Förutom en höjd effektgräns för skattereduktion behöver regeringen justera i förslaget om att begränsa investeringsstöd per juridisk person till att istället räknas per fastighet, säger Yogesh Kumar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064