23948sdkhjf

Skrev boken på stadsliv – sågar avancerad teknik 

Modernare byggtekniker och avancerade fastighet ger inte bättre städer, enligt arkitekten Jan Gehl. Vid en föreläsning i Stockholm sågade han dagens stadsplanering, som han menar glömt bort människorna. 

– En av mina mest intressanta slutsatser när jag ser tillbaka på de 48 år av stadsutveckling som gått sedan jag skrev mitt genombrott ”Livet mellem husene” är att det är väldigt lite i boken som blivit inaktuellt. Precis som då är vi fortfarande homosapiens, och homosapiens är sociala varelser, stadsplaneringen måste anpassas därefter, säger Jan Gehl. 

I början av 1960-talet tog Jan Gehl initiativ till gågatan Ströget i Köpenhamn, där han ville bevisa sin teori om människans beteende i det offentliga rummet. Resultatet redovisas i boken ”Life between buildings” som kom ut 1971, och varit tongivande för modern stadsplanering. 

Enligt Jan Gehl har däremot få lärdomar dragits från hans tidigare arbete, och stadsplaneringen i dag är oftast modernistisk med dåligt fokus på den sociala människan. 

– När man inte bygger utifrån människans sociala natur, blir de offentliga platserna ogästvänliga. Ett mardrömsexempel på senare tid är torget i Köpenhamns stadsdel Örestad, det vill man bara springa förbi så snabbt som möjligt. Jämfört med Aker Brygge i Oslo dit folk faktiskt åker långa vägar för att träffas och umgås. Aker brygge uppfyller nästan alla 12 kvalitetskriterier, Örestad inte något av dessa, säger han. 

Men i samband med att världen nu tvingas till en förändring, där allt fler vill se mindre bilar i centrum för miljöns skull, ser Jan Gehl en möjlighet för arkitekturen att förändras i det utrymmet. 

– Vi har en strålande möjlighet när det blir färre bilar i städerna. Om fler delar på bilarna och färre äger en egen bil som bara används fem procent av tiden så kommer det frigöras utrymmen. Utrymmet som frigörs kommer anpassas till cyklar och gångtrafikanter, vilket naturligtvis även ger hälsovinster, säger han. 

Jan Gehl är nu aktuell med en ny bok, "Städer för människor", där han lyfter fram tolv kvalitetskriterier för att få människor trivas på platser. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096