23948sdkhjf

Ännu en överklagan mot Cementas tillstånd

I början av året överklagade Urbergsgruppen det tillfälliga tillstånd som Cementa fick av regeringen under hösten. Nu har även Naturskyddsföreningen lämnat in en överklagan till Högsta förvaltningsdomstolen.

I ett pressmeddelande skriver Naturskyddsföreningen att regeringens beslut “innebär ett allvarligt avsteg från både miljölagstiftningen och grundlagen, men också att Gotlands natur och vatten måste skyddas”.

Naturskyddsföreningen menar att den så kallade “lex cementa” bryter mot grundlagen. Dels genom att lagändringen bara gällde ett bolag, men även på grund av att föreningen anser att regeringen stressade igenom ändringen. Föreningen anser att Cementas verksamhet i Slite på Gotland är skadlig för naturen och hotar de boendes vattenförsörjning. 

– Naturskyddsföreningen vill nu en gång för alla lägga fast att det är grundläggande och oerhört viktigt att alla aktörer i samhället ska följa miljölagarna. Miljölagstiftningen finns för att skydda oss och vår miljö, rätten till luft och vatten, klimat och biologisk mångfald, säger Oscar Alarik, chefsjurist på Naturskyddsföreningen.

Tidigare i veckan skrev Entreprenad om att Byggföretagen befarade ett långt byggstopp. Oron grundade sig i den rapport som Vinnova släppt och som kartlagt den befintliga test- och provningsverksamheten för cement och betong. En orsak till detta skulle vara om Cementa inte skulle kunna producera i lika hög takt som tidigare. Då skulle branschen i stället behöva ta in cement från andra leverantörer där produkten först måste testas och provas.   

Då sade Byggföretagens vd, Catharina Elmsäter-Svärd, att det tydligt visade på Sveriges sårbarhet. Hon menade att test- och provkapaciteten för betong och cement var tvungen att utökas snarast.

– Annars riskerar ett eventuellt byggstopp att bli långt.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094