23948sdkhjf

Cementa gör ett nytt försök

Cementa hoppas på en ”skyndsam” hantering när man nu ansöker om tillstånd för att få bryta kalksten i fyra år till i Slite.

Turerna kring Cementas kalkstensbrytning på Gotland har varit många. I fjol somras avvisade Mark- och miljööverdomstolen Cementas ansökan om utökad kalkstensbrytning i Slite från och med 1 november, ett besked som enligt många skulle kunna få hela byggbranschen att slå halt när det inte finns tillräckligt med cement att tillgå.

I november gav regeringen Cementa ett tillfälligt tillstånd att fortsätta bryta kalk på Gotland. Det tillståndet går dock ut den sista december i år och nu har företaget skickat in en ansökan om att få fortsätta verksamheten i fyra år till.

Enligt Cementa är den nu sökta verksamheten en övergångslösning som rör ett avsevärt mindre område jämfört med den tidigare ansökan.

Den lokala miljöpåverkan ska därför vara väsentligt mindre, hävdar företaget som också uppger att underlaget innehåller betydligt fler mätningar än i den ansökan som gjordes 2017. Fler undersökningar har gjorts och synpunkter från de genomförda samråden ska ha beaktats.

– Även med mer mätdata och fler typer av undersökningar, så visar den samlade bilden att den sökta verksamheten är fullt förenlig med miljölagstiftningen, säger Karin Comstedt Webb, hållbarhetschef HeidelbergCement norra Europa, i pressmeddelandet.

Cementa planerar också att lämna in en långsiktig ansökan vid årsskiftet 2022/2023.

– Att ha en tryggad inhemsk försörjning av viktiga insatsvaror till samhällsbyggandet i Sverige är ett högaktuellt ämne utifrån landets beredskapsförmåga, och cement är inget undantag. Här är Slitefabriken helt avgörande både i dag och på sikt. Utvecklingen framåt kommer att vara beroende av en god samverkan med myndigheter och politik, säger Magnus Ohlsson, vd Cementa.

Cementa anser att ett långsiktigt brytningstillstånd är en förutsättning för att kunna förverkliga det planerade klimatomställningsprojektet vid fabriken.

Enligt Cementa syftar den nu inlämnade ansökan till att ”trygga svensk cementförsörjning under en period till dess att långsiktiga förutsättningar för svensk cementindustri är på plats”.

Företaget anser att det därför är angeläget med en ”en skyndsam hantering av ärendet hos domstol och remissinstanser”

Cementa uppger också att man, för att säkra försörjningstryggheten under en pågående domstolsprocess och eventuella överklaganden, också vill ha ett så kallat verkställighetsförordnande.

Inför framtiden uppger Cementa att man hoppas kunna vara fullt leveransdugliga fram till halvårsskiftet 2023, men att både situationen och utvecklingen därefter är ”oviss”. Företaget noterar till exempel att mottagnings- och krossutrustningen i täkten riskerar att hamna under vatten eftersom man enligt tillståndet inte får pumpa bort vatten från delar av verksamheten.

FAKTA: Cementa – detta har hänt

6 juli 2021: Cementas tillstånd avvisas av Mark- och miljööverdomstolen. 

22 juli 2021: Cementa överklagar Mark- och miljööverdomstolens dom med hänvisning till en rad omständigheter i hanteringen av ärendet. Högsta förvaltningsdomstolen ger dock inte prövningstillstånd.

21 september 2021: Cementa skickar in ansökan om tillfälligt tillstånd till regeringen. Cementa ansöker hos regeringen om tre års fortsatt brytningstid inom redan tidigare tillståndsgivna och miljöprövade områden. 

18 november 2021: Regeringen ger Cementa tillfälligt tillstånd fram till 31 december 2022.

18 april 2022: Cementa skickar in ny ansökan på fyra år till Mark- och miljödomstolen. Arbetet med en långsiktig ansökan om cirka 30 år är påbörjad.

Källa: Cementa

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094