Sveriges första 3D-utskrivna hus klart – nu skriver de ut villor
På Betongindustris mark i Tumba möter du den 24 kvadratmeter stora 3D-printade byggnaden, liksom en möbelgrupp, bardisk, pelare, bänkar och annat skapat genom 3D-tekniken. StartUpen ConcretePrint drivs av de två ägarna: Tobias v. Haslingen och Lennart Lindgren och deras anställde Henrik Ahlberg.
När själva 3D-skrivaren var klar sökte man en plats för att få prova 3D-utskrifter. Det gick inte att vara på andra våningen i en finmekanisk verkstad. Betong var för tungt att bära ner från andra våningen.
Betongindustri erbjöd sig att låna ut mark för de tre månader som testerna med betong var planerade att ta. Men betongfrågan visade sig inte vara den enklaste. Inledningsvis bidrog CombiMix med en färdig mix för de inledande testerna men man märkte snart att det inte fungerade för de speciella krav som en 3D-utkrift visade sig ha.
Detsamma gällde för ett putsbruk som Weber generöst hade bidragit med för testerna och hade de gräddliknande egenskaperna man då trodde behövdes. ConcretePrint blev tvungna att utveckla en egen betongvariant och började 2019 med att blanda prover för att skapa den egna betongen. Tre år senare är Betongindustri en aktiv del i det gemensamma forskningsprojektet man har tillsammans och som finansieras av Energimyndigheten.
Utan det stöd som Betongindustri ger, med möjlighet att använda deras kontor, lokaler och labb, hade man inte klarat av uppgiften. Idag har ConcretePrint en betong för 3D-utskrift, som uppfyller kraven.
Nödvändigt när en betong ska användas för 3D-printing är att den är:
1. Byggbar och inte trycks ihop
2. Pumpbar
3. Extruderbar, det vill säga att den håller formen när den kommer ut ur munstycket.
4. Har en öppentid, så att man hinner med att lägga till nästa lager innan ytan torkar så mycket att man får en separering av lagren.
Hur lång tid tog det att skriva ut huset från CAD-modellen?
– Det tog 28 timmar aktiv printtid fördelat på 13 printdagar utspridda över 30 kalenderdagar. Men med en industriell blandningsprocess kommer arbetet att ske på de 28 timmarna. Eller uppdelat på två arbetsdagar, förklarar Tobias v. Haslingen.
I det 3D-printade huset finns utrymme inritat i den bredare väggen så att det ryms att dra ledningar för installationer. Tobias v. Haslingen har flera planeringar på hur utskriften av huset ska utvecklas till nästa utskrivning.
– Bland annat blir det enklare om takstolarna monteras på insidan av ytterväggarna så att taket ligger över väggkanten, nu har vi skruvat fast dem uppifrån. Det blir bättre både ur infästnings- och gestaltningsperspektivet.
Fönstren har fönsterkarmar som är 3D-printade av NorDan, en av Sveriges ledande fönster- och dörrproducenter .
– De fönster vi har utvecklat med Nordan har lite speciella egenskaper, så man kan dra ner toleransen, man behöver inte ha en centimeter glipa runtom karmen. Vi ville utnyttja de digitala arbetssätten som 3D-utskrift ger och ta bort arbetsmoment. Det normala plåtslageriarbetet är integrerat i fönstret och invändigt snickeri tas bort då fönstret är så djupt att det möter innerväggen. Fönstret monteras genom att skruvas snabbt och en elastisk fog läggs runt fönstren i den 3 mm stora glipan, säger Tobias v. Haslingen
ConcretePrints delägare pekar på att Sverige halkar efter omvärlden vad beträffar robotisering och automatisering av hus. Exempelvis har myndigheterna i Dubai bestämt att år 2030 ska 25 procent av alla byggnader i Dubai tillverkas med 3D-printtekniken för att man menar att bygg- och arbetstiden och kostnaderna minskar med 70 procent.
– Den stora utmaningen är att det inom hustillverkning inte handlar om massproduktion som inom tillverkningsindustrin, utan enstaka tillverkning. Varje byggnation som man ser, till exempel av ett tiovåningshus, så har det unika förutsättningar. Något tillverkningsindustrins robotar och styrsystem inte kan ta hand om. För 3D-printing handlar det om att skriva ut efter en 3D-modell/CAD/BIM och därmed vinna mycket i effektivitet.
– Det stora problemet är att företag inte får hjälp och stöd av staten att utveckla byggprocesserna, säger Tobias v. Haslingen. Han framhåller att den offentliga sektorn och skattebetalarna har mycket att vinna på att robotisera byggnation av byggnader. Vid 3D-utskrift blir byggnationen mer miljöanpassad eftersom den bland annat kortar arbetstiden jämfört med en traditionell byggande.Artikeln är en del av vårt tema om Teknik.